Opmerkelijke ontwikkeling in België: koppen niet meer toegestaan in jongere jeugd

Opmerkelijke ontwikkeling in België: koppen niet meer toegestaan in jongere jeugd

20 maart - 22:22
104

In het Belgische jeugdvoetbal lijkt een opmerkelijke wijziging plaats te vinden. Tot en met de U9-categorie zal er niet meer gekopt worden. Reden daarvoor is dat studies aangetoond hebben dat Schotse profvoetballers 3,5 keer meer kans hebben op dementie.

'Het voetbal evolueert', klinkt het op de website van Voetbal Vlaanderen. Zo wordt er vervolgens verwezen naar het 'technisch verzorgder voetbal over de grond' in vergelijking met de vorige eeuw. Ook de bal zelf wordt niet meer gemaakt uit leer, maar uit polyurethaan, waardoor hij lichter is geworden. Dit zou al een positieve invloed hebben op de impact op het hoofd. 

Voetbal Vlaanderen beseft naar eigen zeggen dat koppen een belangrijk onderdeel is van het voetbal. 'Maar het is belangrijk dat het koppen op een juiste manier aangeleerd wordt. De impact is namelijk veel groter wanneer er technisch niet goed gekopt wordt.' Daarom zou nu beslist worden om het koppen te verbieden tot en met de U9. 'Omdat het spelen van de bal met het voorhoofd bij 8-jarigen een zeer moeilijke techniek is, raakt het kind de bal meestal verkeerd en kan dit een impact hebben op de nog sterk te ontwikkelen hersenen. Ook kan er op latere leeftijd een aversie tegenover koppen ontstaan door het onprettig gevoel.'

De U10 tot U14 worden door Voetbal Vlaanderen gezien als 'de gouden leeftijd' om het koppen aan te leren. 'We vragen dus aan de jeugdcoaches om het koppen dan pas aan te leren, zodat kinderen op een technisch correcte manier leren koppen', klinkt het. 

Check hieronder de nieuwste aflevering #DoneDeal met alles over de uitschakeling van PSV & Ajax en de eerste dag van Alex Kroes!!