'Ajax betaalde 10 miljoen meer voor Sutalo, Tahirovic voor 2,7 op te halen'

'Ajax betaalde 10 miljoen meer voor Sutalo, Tahirovic voor 2,7 op te halen'

25 maart - 16:22 Laatste update: 16:25
138

Alex Kroes heeft de raad van commissarissen van Ajax afgelopen zomer al in een vroeg stadium gewaarschuwd voor het transferbeleid van Sven Mislintat. De kersverse algemeen directeur maakte zich zorgen over de gang van zaken. Dat doet De Telegraaf-verslaggever Mike Verweij uit de doeken in Kick-Off.

"De commissarissen - Mosman, Van Oevelen en Schlick - werden door het bezorgde lid Kroes gewaarschuwd voor de uitgaven van Mislintat", begint Verweij. "Hij zei ook: Waar zijn jullie nou mee bezig? Daarna zijn er nog tientallen miljoenen uitgegeven. Het rare is dat Kroes nu gecontroleerd gaat worden door commissarissen, die hij waarschuwde voor de enorme puinhoop bij Ajax. Dat die mensen er nog zitten..."

Verweij meent dat de zorgen van Kroes terecht zijn gebleken. "Ik sprak met iemand die meer verstand heeft van cijfertjes dan ik en hij is in de halfjaarcijfers gedoken. Ajax heeft twee keer een voorziening getroffen van twintig miljoen euro. Volgens hem kan dat niet anders betekenen - en dat is krankzinnig - dat Ajax voor alle uitgaande transfers heeft toegestaan dat het in termijnen kan worden betaald en dat alle inkomende transfers in één keer zijn afgetikt."

"Dan kom je uiteindelijk geld tekort", concludeert de clubwatcher. "Dan moet Ajax dus twee keer een lening afsluiten bij een bank. Dat doen banken over het algemeen niet bij voetbalclubs. Dat is waarschijnlijk onder krankzinnige voorwaarden gebeurd en dan moet je op de blaren zitten."

Verweij gaat ook in op de transfers van Josip Sutalo en Benjamin Tahirovic, voor wie volgens hem te veel betaald is door Mislintat. "Sutalo werd voor maximaal 23 miljoen euro gekocht. Fiorentina wilde hem ook hebben, maar wilde niet verder gaan dan 13 miljoen en alleen in termijnen betalen. Ajax betaalt dus tien miljoen euro meer voor een speler. En het moest waarschijnlijk ook Medic kopen, want hij is een familielid van de voorzitter van Dinamo Zagreb. Dat is een suggestie die nu wordt gewekt, dat Medic alleen is gehaald om de deal met Sutalo te kunnen vlottrekken."

Ook Tahirovic had volgens De Telegraaf-verslaggever een stuk goedkoper kunnen zijn. "Over Tahirovic ging het verhaal dat hij voor 2,7 miljoen op te halen zou zijn. Daar is 8,5 miljoen voor betaald... Zelfs als uiteindelijk blijkt dat er strafrechtelijk niets fout is gedaan, dan blijft het krankzinnig hoe Ajax heeft gehandeld op de transfermarkt."

Eerder uitte Marc Overmars al zijn verbazing over de onderhandelingstactiek van Mislintat. De technisch directeur van Royal Antwerp noemde de gesprekken met de Duitser over Gaston Avila 'bizar'.