FC Transfervrij: deze sterren kunnen komende zomer gratis opgepikt worden

FC Transfervrij: deze sterren kunnen komende zomer gratis opgepikt worden

16 april - 11:30
31

Het einde van het seizoen is in zicht en dat geldt ook voor de contracten van duizenden voetballers. Welke bijna-transfervrije spelers springen het meest in het oog? VoetbalPrimeur stelt een team samen waar menig topclub het lastig mee zou hebben. Dit is FC Transfervrij.

Doelman: Alex Meret
Onder de lat staat de eerste keeper van SSC Napoli. Meret is al jaren onomstreden en won vorig jaar de Scudetto in Stadio Diego Armando Maradona. Met zijn 27 jaar zou dit voor de Italiaan weleens hét moment kunnen zijn om de stap naar de absolute wereldtop te maken, al staat er nog een optie in zijn aflopende contract.

Rechter wingback: Lucas Vazquéz
Echt waar, Vazquez is al 32 jaar. Behoudens een uitstapje naar Espanyol speelde de voormalige aanvaller zijn gehele leven voor Real Madrid. Bij De Koninklijke won hij alles wat er te winnen valt, maar nooit groeide hij écht uit tot een vaste waarde. In dit elftal houdt hij onder meer Hans Hateboer en Kenny Tete buiten de basis.

Centraal trio: Tosin Adarabioyo, Axel Witsel en Mario Hermoso.
Witsel (35) en Hermoso (28) zijn gewaardeerde krachten bij Atlético Madrid, waar ze wekelijks samenspelen in een 5-3-2-systeem. Toch lijkt er een einde te komen aan hun Spaanse periode. Ook Fulham-stopper Adarabioyo maakt zich op voor een transfer. Hij wil zijn transfervrije status verzilveren en zou kunnen rekenen op belangstelling van onder meer Manchester United.

Linker wingback: Leonardo Spinazzola
Op de linkerflank staat Spinazzola. De 31-jarige Italiaan vecht ook dit jaar weer tegen blessureleed, maar tikte in zijn hoogtijdagen - met name het seizoen 2020/2021 - de absolute top aan. Na de zomer lijkt hij niet meer bij AS Roma te spelen. Waar de Europees kampioen dan aan de slag gaat, is nog niet bekend.

Controlerend duo: Thiago Alcantara en Adrien Rabiot
Thiago (33) kwam dit seizoen niet verder dan één schamel Premier League-optreden voor Liverpool en is - mede door blessureleed - op weg naar de uitgang van Anfield. Op het middenveld wordt hij vergezeld door Rabiot (29), die op zijn beurt juist naar de Premier League zou kunnen verkassen. Manchester United zou op de loer liggen.

Nummer 10: Dani de Wit
Niet Marco Reus, Dele Alli of Davy Klaassen, maar De Wit heeft een basisplaats in deze FC Transfervrij. "Hij is een goede en belangrijke speler voor ons, maar ik heb vernomen dat hij nog eens wat anders wil", zei AZ-trainer Maarten Martens onlangs over De Wit, die op negen competitiegoals staat dit seizoen. Het buitenland lonkt voor de 26-jarige aanvallende middenvelder.

Aanvalsduo: Kylian Mbappé en Anthony Martial
Allebei werden ze uitgeroepen tot Golden Boy, maar waar Mbappé (25) uitgroeide tot een van de beste voetballers ter wereld en hard op weg is naar Real Madrid, zit de carrière van de blessuregevoelige Martial (28) volledig op slot. Waar de toekomst van de Manchester United-aanvaller ligt, is nog giswerk. Mbappé is er wel uit en verhuist na een jarenlange flirt naar Madrid.

Op de bank nemen plaats: Keylor Navas, Mats Hummels, Sergi Roberto, Marten de Roon, Luka Modric, Marco Reus & Wissam Ben Yedder.

Toni Kroos, Piotr Zielinski en Mehdi Taremi zijn niet meegenomen, omdat zij hun volgende stap al duidelijk lijken te hebben. Zielinski en Taremi zijn volgens verschillende Italiaanse bronnen, waaronder Fabrizio Romano, hard op weg weg naar Internazionale, terwijl Kroos nog een jaar bij Real Madrid blijft.

Ten slotte moeten we onze (oude) bekenden niet vergeten. Ook Etienne Vaessen (RKC Waalwijk), Mathew Ryan (AZ), Hans Hateboer (Atalanta Bergamo), Kenny Tete (Fulham), André Ramalho (PSV), Bertrand Traoré (Villarreal CF) en Davy Klaassen (Internazionale) lopen na dit seizoen namelijk uit hun contract.