Atalanta zorgt voor grote stunt met ruime zege op Liverpool

Atalanta zorgt voor grote stunt met ruime zege op Liverpool

11 april - 22:49 Laatste update: 22:54
89

Atalanta Bergamo heeft voor een daverende verrassing gezorgd in de kwartfinale van de Europa League. De Italianen wonnen de heenwedstrijd tegen Liverpool op Anfield met 0-3. Gianluca Scamacca was de grote man. Benfica was thuis met 2-1 te sterk voor Olympique Marseille.

Liverpool - Atalanta Bergamo 0-3
Liverpool gold op voorhand als de grote favoriet. Manager Jürgen Klopp had basisplaatsen voor Virgil van Dijk en Cody Gakpo, terwijl namens Atalanta Teun Koopmeiners en Marten de Roon aan de aftrap stonden. De bezoekers kenden bijna een droomstart. Na drie minuten kon Mario Pasalic oog in oog met Caoimhin Kelleher de score openen, maar hij schoot tegen het hoofd van de Liverpool-keeper.

Darwin Núñez kreeg aan de andere kant eenzelfde kans, maar de Uruguayaan schoot onrustig naast. The Reds hadden desondanks het overwicht, alleen misten fraaie pogingen van Harvey Elliot en Curtis Jones precisie. Het brak Liverpool op, want na 38 minuten was het raak voor Atalanta. Koopmeiners gaf mee aan Zappacosta, die Scamacca bediende: 0-1. Op slag van rust kreeg Koopmeiners zelfs de kans op de 0-2, maar zijn stiftje werd gekeerd.

In de tweede helft ging Liverpool op zoek naar de gelijkmaker. The Reds drongen ook aan, maar na een uur viel Anfield plots stil. Weer was Scamacca, oud-spits van PEC en PSV, het goudhaantje voor Atalanta, dit keer op aangeven van Charles de Ketelaere. Het was daarna opnieuw niet aan Koopmeiners besteed om de thuisploeg extra pijn te doen. Dat lukte Mario Pasalic wel, nadat La Dea weer dodelijk effectief was in de tegenstoot: 0-3.

Daarmee zorgt Atalanta voor een grote stunt. Het is voor Liverpool de eerste nederlaag op Anfield in veertien maanden tijd en een evenaring van de grootste Europese thuisnederlaag ooit. De ploeg van Klopp moet vol aan de bak in Bergamo om uitschakeling nog af te wenden.

Benfica - Olympique Marseille 2-1
Benfica won op eigen veld van Marseille. Rafa Silva en Ángel Di María maakten de Portugese doelpunten, waarna Pierre-Emerick Aubameyang nog iets terugdeed. De Fransen zullen zodoende nog hoop koesteren voor de return. Benfica-coach Roger Schmidt hield Orkun Kökcü op de bank.