Groep H: FC Twente moet aan de bak in Roemenië

02-12-2009 21:51

Jelmer van der Dussen
ENSCHEDE

De zege was voor FC Twente voldoende geweest om een plaatsbewijs voor de volgende ronde te bemachtigen, maar tegen de Turken ging het op eigen veld onderuit. Het doelpunt van Diego Lugano twintig minuten voor tijd velde het vonnis over de thuisploeg: 0-1.

Een gelijkspel had op zijn plaats geweest in de wedstrijd die maar langzaam ontbrandde. Terwijl 'De Hel van Enschede' en 'De Hel van Istanbul' zich op de tribunes lieten gelden en de Grolsch Veste vocaal deden exploderen, hadden de 22 mannen op het veld meer moeite de wedstrijd tot een kookpunt te brengen.

De belangen waren ook te groot om de blik vanaf het eerste fluitsignaal louter op het vijandelijke doel te richten. Voor FC Twente bestond het doemscenario dat bij slechte resultaten tegen Fenerbahçe en Steaua Boekarest, FC Sheriff in de laatste speelronde nog zou passeren. Ook de Turken konden nog geëlimineerd worden als het de wedstrijden tegen FC Twente en FC Sheriff beiden met een nederlaag afsloot.

Nadat de ploegen elkaar langdurig hadden afgetast, gaf Blaise N'Kufo in de 23ste minuut het startschot voor een leukere fase in de wedstrijd. De Zwitser leidde een grote kans voor Fenerbahçe in met balverlies op het middenveld. Sander Boschker ronselde het schot van David Güiza echter knap uit zijn doel, net als hij even later deed bij de fraaie inzetten van voormalig Real Madrid-vedette Roberto Carlos en Gükçek Vederson.

Kansen creëerde de Turkse koploper wel, met het spel bemoeide het zich een stuk minder. FC Twente had in de eerste helft een veldoverwicht, maar daar wisten de Tukkers slechts twee kansen uit te creëren. Na ruim een halfuur spelen stuurde Miroslav Stoch Kenneth Perez de diepte in, maar hij wist de uitgegleden doelman Volkan Demirel niet te kloppen. Op slag van rust mikte de Deense spelmaker van twintig meter op de binnenkant van de paal.

Na de onderbreking begon de ploeg van trainer Steve McClaren dreigend. Dat resulteerde na een uur spelen voor de grootste kans namens de thuisploeg. De net op tijd herstelde Bryan Ruiz was het eindstation van een fraaie aanval, zag de keeper naast het doel liggen, maar hield geen rekening met de inglijdende Bilica, die op de lijn ternauwernood redding bracht.

FC Twente had het duel aardig in handen, maar moest tijdens een fase van verslapping toch een tegentreffer incasseren. Twintig minuten voor tijd vond verdediger Diego Lugano uit een corner het Twentse net: 0-1. Even daarvoor was spelmaker Alex al twee keer dichtbij een treffer namens de Turken. De klap van de tegentreffer kwam de koploper van de Eredivisie, dat uit bij Fenerbahçe nog verrassend wist te winnen, niet meer te boven. Een schot van N'Kufo kraakte vlak voor tijd nog wel de paal, maar kon niet baten.

FC Twente heeft plaatsing voor de knock out-fase nog in eigen hand, maar moet daarvoor wel een goed resultaat neerzetten bij het reeds uitgeschakelde Steaua Boekarest. Mochten de Tukkers in Roemenië winnen, dan is de volgende ronde een feit. Bij een gelijkspel of een nederlaag is het afhankelijk van het resultaat van FC Sheriff op bezoek bij het al gekwalificeerde Fenerbahçe.