Scheidsrechters moeten imago van het voetbal oppoetsen tijdens WK
FIFA wil dat arbitrage grimmige wedstrijden voorkomt

Scheidsrechters moeten imago van het voetbal oppoetsen tijdens WK

27-03-2014 21:52

De WK-arbiters komende zomer in Brazilië, onder wie Björn Kuipers, krijgen het bestrijden van grimmig, gemeen en gevaarlijk spel als belangrijkste opdracht mee. Daarmee wil de wereldvoetbalbond FIFA de spelers in bescherming nemen en het imago van het voetbal verbeteren.

"De veiligheid van de voetballers is heel belangrijk", liet de FIFA-baas van de arbiters, Massimo Busacca, donderdagavond weten. "Daarom zullen de scheidsrechters de toon van de wedstrijd in de beginfase meteen goed moeten aanvoelen. Indien er spelers meteen zware overtredingen begaan, zal er door de arbitrage direct actie ondernomen dienen te worden."

De FIFA wil dan ook geen zwaar fysiek voetbal zien in Brazilië. "Het signaal moet duidelijk zijn: dit soort voetbal willen we op het WK niet hebben. Dat is de rol van de arbitrage. Ze moeten begrijpen en anticiperen op wat er kan gebeuren. En dan de boosdoeners meteen voor de keuze stellen: wil je verder voetballen of gaan douchen? De scheidsrechters zullen de incidenten moeten gaan voorkomen die het voetbal zwaar beschadigen.''