De Tien: inspirerende heldendaden in het voetbal
De mooiste verhalen omtrent de hedendaagse clubs en spelers

De Tien: inspirerende heldendaden in het voetbal

10-10-2014 10:10

De weg naar de absolute top gaat voor veel sterren gepaard met verschillende horden. Daar waar de één te maken heeft gehad met grote armoede, verloor de ander zijn ouders op jonge leeftijd. Een enkeling heeft het ondanks verschrikkelijke tegenslagen toch gered, en draagt zijn levensverhaal voor eeuwig met zich mee. Vandaag op de tiende dag van de tiende maand, de tien meest inspirerende en aangrijpende voetbalverhalen van de afgelopen jaren.

Alexis Sanchez (Aresnal FC)
De grote zomeraankoop van Arsenal groeide als arm jongetje op in een grote stad in Chili. Op zijn zesde werd hij gedwongen om geld te verdienen waarmee hij en zijn familie konden overleven. Ondanks dat de talentvolle aanvaller destijds geen contributie kon betalen, plaatste de lokale Club Arauco hem toch in het jongerenteam. Het afgelopen jaar met Kerstmis keerde de Chileense volksheld voor even terug bij zijn eerste club, om gesigneerde shirts en snoepjes uit te delen. Ook doneerde hij ruim twee ton om vijf kleine voetbalvelden voor de lokale kinderen te herstellen.

Didier Drogba (Chelsea FC)
Didier Drogba is niet alleen binnen de lijnen een held in zijn geboorteland Ivoorkust. Hij verricht constant talloze liefdadigheidsacties om zijn land te helpen waar hij kan, en de vrede te bewaren. Zijn sponsorvergoeding van Pepsi die bijna vier miljoen euro bedraagt, schonk de populaire aanvaller aan zijn geboortedorp om een ziekenhuis van te bouwen.

Steven Naismith (Everton FC)
Deze Schotse international kocht zelf onlangs relatief grote hoeveelheden kaartjes voor wedstrijden van zijn club Everton. De gulle aanvaller nodigde zoveel mogelijk werklozen in Liverpool uit om de wedstrijden op zijn kosten bij te wonen. Naismith is betrokken bij liefdadigheidswerk voor daklozen in Liverpool en Glasgow. De goede man hoopt de onderkant van de samenleving op deze manier ook wat vreugde te brengen in hun leven.

Mesut Özil (Arsenal FC)
De Duitse spelmaker werd afgelopen zomer wereldkampioen in Brazilië. Tijdens zijn periode in Zuid-Amerika kreeg de creatieve middenvelder inzicht in het grote verschil tussen de armoede en rijkdom dat er heerst. Uiteindelijk zorgde de kersverse 'Weltmeister' ervoor dat 23 kinderen geopereerd konden worden aan hun levensbedreigende medische problemen. De kleine dribbelaar had hier graag zo’n 445.000 euro van zijn prijzengeld voor over.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
Ook de Portugese ster heeft een historie wat betreft liefdadigheid. In 2012 betaalde hij voor de speciale behandeling van een negenjarig jongetje met terminale kanker. Later dat jaar verkocht hij zijn gouden schoen voor anderhalf miljoen euro, waarmee de grote vedette een flinke bijdrage leverde aan nieuwe scholen voor kinderen in Gaza. Daarnaast doneerde Ronaldo bijna 130.000 euro aan het ziekenhuis dat het leven redde van zijn moeder. Hiermee werd een nieuw specialisatiecenter voor kanker gebouwd.

Trouwe supportersgroep (Portsmouth)
De club Portsmouth stond na jarenlang wanbeleid en bijbehorende financiële problemen op het randje van de afgrond. Dankzij de supportersgroep 'Pompey Supporters Trust' bleef de club tegen alle verwachtingen in toch bestaan. Deze trouwe fans hebben met steun van vele omstanders een deel van de club gekocht, waardoor Portsmouth wonder boven wonder toch in leven bleef. Inmiddels zijn de 'blauwwitten' weer helemaal schuldenvrij en heeft de trouwe aanhang nog maar één wens, terugkeren in de Engelse Premier League.

Jaba Kankava (FC Dnjepr Dnjepropetrovsk)
Tijdens een onschuldig competitieduel in maart van dit jaar tussen Dnjepr Dnjepropetrovsk en Dinamo Kiev slikte Oleg Gusev zijn tong in. Jaba Kankava bedacht zich geen moment en schoot zijn tegenstander direct te hulp. Hij haalde met zijn vingers de tong uit de keel van de Oekraïener en hielp hem zo weer aan adem. Na zijn heldendaad bleef de redder in nood nog bescheiden ook: "Ik zie mezelf niet als held, ik denk dat ieder in mijn plaats hetzelfde zou hebben gedaan."

Lionel Messi (FC Barcelona)
Het had niet veel gescheeld of Lionel Messi zou de wereldtop nooit gehaald hebben. Het Argentijnse 'wonderkind' had als kleine jongen te maken met een groeihormoondeficiëntie. Desondanks zag de sportief directeur van FC Barcelona het helemaal zitten in de te kleine jongeling en kwam met een ingrijpend aanbod. De bijkomende kosten voor het aanstaande medische traject zouden volledig betaald worden door de Catalaanse club, mits hij zou emigreren naar Zuid-Europa en kwam spelen voor de Spaanse grootmacht. Daar zou 'Leo' uiteindelijk uitgroeien tot 's werelds allerbeste.

Victor Moses (Stoke City)
De ouders van Victor Moses werden vermoord op zijn elfde tijdens rellen in zijn geboorteland Nigeria. Slechts één week later betaalden zijn familieleden een vliegticket naar Engeland, waar hij arriveerde als asielzoeker. Kort daarna sloot het jonge talent zich aan bij een lokale school, waar zijn voetbaltalenten niet onbenut bleven. Al snel merkten scouts van Crystal Palace de vaardigheden van Moses op, en lag de weg richting de Premier League open.

Emmanuel Adebayor (Tottenham Hotspur)
Adebayor kende een armoedig bestaan voor zijn doorbraak in het internationale topvoetbal. De sterke spits keert nog steeds regelmatig terug in zijn geboorteland Togo en voelt sterke verbondenheid met zijn land en de bevolking. Het doneren via een goed doel is volgens Adebayor niet de juiste weg om betrokkenheid te tonen. Daarom reist de dertigjarige Afrikaan zo nu en dan hoogstpersoonlijk naar de armste gebieden van zijn land, om daar stapels briefgeld uit te delen aan iedereen die het meer dan goed kan gebruiken.