Gitzwarte donderwolk hangt boven financieel geplaagde Turkse competitie
De Turkse Süper Lig hangt een gitzwarte wolk boven het hoofd, nu de competitie dreigt van het belastingvoordeel beroofd te worden. Als de regering een voorgenomen besluit doorzet, dan kunnen de clubs hun duurbetaalde, buitenlandse sterren niet meer financieren.
Het kostte veel geld en een belastingbeperking om buitenlanders als Didier Drogba, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt, Diego en Demba Ba naar Turkije te lokken. Binnenkort ontbreekt het de clubs misschien aan beide. Mehmet Simsek, minister van financiën, zei afgelopen week in een interview dat hij het privilege van de vijftien procent 'vlaktaks' wil schrappen. Dat noopt de voetballers om net als iedereen 35 procent belasting te betalen. Clubs zouden daarom nog meer moeten betalen als ze deze spelers willen behouden danwel aantrekken.
"Als de regering dat doorzet, dan komen de spelers niet. Het budget van de clubs kan die verhoging niet dragen", meent Ceylan Caliskan, zaakwaarnemer van Drogba in zijn anderhalf jaar bij Galatasaray, in gesprek met Bloomberg. "Spelers willen groot geld om naar een plek als deze te komen, in plaats van een andere competitie."
"Voetbal is een grote bedrijfstak in Turkije, maar helaas hebben we een lange weg te gaan", sprak Simsek verleden week. Hij doelde daarmee op de financiële problemen die veel clubs in de Süper Lig hebben. MASAK, het onderzoeksteam naar economische misdaden van de overheid, onderzoekt de teams. "Er zijn veel problemen met transparantie en MASAK gaat alle voetbalclubs nader bekijken."
Erdil Arpaci, voormalig directeur van Besiktas en tegenwoordig agent, ziet de bui ook al hangen. "De fiscale positie van de clubs is al heel slecht en ze geven nog steeds enorme bedragen uit aan buitenlandse spelers. Als de Turkse clubs onmiddelijk gedwongen wordt hun fiscale gebreken op te lossen, dan is geen van hen nog in staat dat te doen."