'Van Blunder' uitgekotst: Waarom had een deel van het land het op mij gemunt?
"Er zijn fouten begaan, maar welke voetballer maakt nooit fouten?"

'Van Blunder' uitgekotst: "Waarom had een deel van het land het op mij gemunt?"

13-11-2014 10:25
1

Daniel Van Buyten zette afgelopen zomer na het WK in Brazilië een punt achter zijn loopbaan. De verdediger wikte en woog, maar kreeg weinig mogelijkheden én luisterde naar het protesterende lichaam.

Van Buyten was in Brazilië basisspeler bij de Rode Duivels, maar de verloren kwartfinale tegen Argentinië werd zijn laatste wedstrijd als voetballer. "Op een bepaald moment moet je een moeilijke beslissing nemen en moet je op een dag de bladzijde omdraaien", vertelt hij aan Sporza. "Het klopt dat ik nog aan een comeback heb gedacht."

De verdediger had in gedachten om terug te keren naar België, maar hij kwam niet aan de bak. "Anderlecht is niet zo ver van waar ik nu woon. Mijn familie zou regelmatig kunnen komen kijken, in plaats van naar het buitenland te moeten reizen. Ik ben ook bij Standard gaan informeren, maar daar bleven de deuren dicht. Ik heb even afgewacht en getwijfeld, maar ik heb zelf de beslissing genomen. Ik wou mezelf niet forceren en ervoor zorgen dat mijn lichaam niet meer mee zou kunnen."

Van Buyten, die bij onder meer Olympique Marseille, Hamburger SV en Bayern München speelde, wordt in zijn vaderland nog vaak 'Van Blunder' genoemd.  "Waarom had een deel van het land het op mij gemunt? Ik heb die vraag ook aan journalisten gesteld: 'waarom?' Zij konden daar zelfs niet op antwoorden."

"Er zijn fouten begaan, maar welke voetballer maakt nooit fouten? Dat deel van mijn carrière kan ik niet meer uitwissen, het hoort erbij. Ik blijf wel wat ontgoocheld dat ik niet dezelfde steun heb gekregen als sommige anderen. Als ik zie hoe groot de erkenning is die ik nu in België krijg... In het buitenland was die al veel groter."