In het kort: spugende Roda-aanvaller mist zes duels, miljardair betaalt Capello

In het kort: spugende Roda-aanvaller mist zes duels, miljardair betaalt Capello

05-02-2015 19:12
5

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Straf voor spugende Jansen blijft staan
De tuchtcommissie van de KNVB heeft aanvaller Anco Jansen van Roda JC donderdag voor zes wedstrijden geschorst. Volgens de tuchtcommissie heeft Jansen zondag tijdens het verloren duel met MVV (3-1) gespuugd naar scheidsrechter Jeroen Sanders. De aanklager betaald voetbal stuurde Jansen maandag al een schikkingsvoorstel van zes wedstrijden schorsing, maar daar ging de 25-jarige spits niet mee akkoord. Na een hoorzitting in Zeist kwam de tuchtcommissie echter tot dezelfde straf. Jansen beweert zelf dat hij helemaal niet gespuugd heeft, maar volgens de commissie ondersteunen de beelden de verklaring van scheidsrechter Sanders.

Zakenman Usmanov betaalt Capello
De Russische zakenman Alisjer Usmanov is bereid het salaris van bondscoach Fabio Capello te betalen. Minister van sportzaken Vitali Moetko heeft de 61-jarige miljardair gevraagd de nationale voetbalbond 400 miljoen roebel (5,25 miljoen euro) te lenen om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Volgens Italiaanse media hebben Capello en teammanager Oreste Cinquini samen zo'n 7,5 miljoen tegoed. Het duo heeft sinds juni 2014 geen geld gekregen. Moetko liet donderdag weten dat het achterstallige salaris binnen enkele dagen wordt overgemaakt.

Jeugdige PSV'er langer bij selectie
Hjörtur Hermannsson trainde donderdag wederom mee met de selectie van PSV. Hij zat al op de reservebank tijdens het duel tussen de hoofdmacht van de Eindhovenaren en NAC Breda (0-2 winst) en was nu opnieuw uitgenodigd door Phillip Cocu. De oefenmeester zag dat Jeffrey Bruma nog apart trainde, terwijl Jorrit Hendrix wel bij de selectie was aangesloten voor een volledige oefensessie.

Weer tegenslag Dortmund
Degradatiekandidaat Borussia Dortmund moet Kevin Grosskreutz zes weken missen. De Duitse international heeft volgens de geplaagde trainer Jürgen Klopp tijdens het Bundesligaduel met FC Augsburg (0-1) een scheurtje in een spier opgelopen. Hij viel na een uur uit. Een goed alternatief voor Grosskreutz, die als middenvelder en verdediger kan spelen, voor de cruciale wedstrijd tegen Freiburg, zou Lukasz Piszczek zijn. De Pool kampt echter met dijbeenklachten en het is de vraag of hij zaterdag inzetbaar is. (ANP)

Jaliens krijgt ontslag
Kew Jaliens is ontslagen bij zijn Australische werkgever Newcastle Jets. Bij de club van de oud-AZ'er had een heuse machtsstrijd plaats. Aangezien Jaliens kant had gekozen en de opstand mislukte, wees Jets hem de deur. Enkele spelers, waaronder dus Jaliens, hoopten trainer Phil Stubbins te lozen. Dat plan mislukte totaal. Niet alleen de oud-international van Oranje moest daarom weg. Ook David Carney, Joel Griffiths, Billy Celeski en Adrian Madaschi kregen hun congé.

Duizelingwekkende deal Liverpool
Britse media melden dat Liverpool een duizelingwekkende deal heeft gesloten met New Balance. Het merk wordt de nieuwe kledingleverancier van The Reds, die naar verluidt tot wel vierhonderd miljoen euro kunnen vangen. Goed nieuws dus voor commercieel directeur Billy Hogan: "We zijn zeer verheugd dat we dit partnership met één van 's werelds meest bekende sportmerken kunnen aankondigen. Dit is een recorddeal voor de club."

Nieuwe trainer FC Den Bosch
FC Den Bosch heeft een nieuwe hoofdtrainer gevonden in René van Eck. De oud-speler van de club heeft tot het einde van het seizoen getekend. Den Bosch kan die verbintenis met een jaar verlengen. "Er was direct een goede klik, we zien de samenwerking dan ook met veel vertrouwen tegemoet. René is een harde werker en een trainer met een duidelijke voetbalvisie. Als club zijn we er van overtuigd dat hij in staat is om de passie, het plezier en de strijd weer terug te laten keren in het spel van FC Den Bosch. We kijken uit naar de derby van aanstaande vrijdag tegen buurman RKC Waalwijk", aldus manager voetbalzaken Fred van der Hoorn op de clubsite van de Brabanders.

Miljoenenaanwinst Real eruit
James Rodriguez heeft woensdag in de wedstrijd van Real Madrid tegen FC Sevilla (2-1) een middenvoetsbeentje gebroken. Dat maakte de Spaanse club donderdag bekend. De speler is na het duel voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Daar is de breuk vastgesteld. Rodriguez zal donderdag een operatie ondergaan. De verwachting is dat de aanwinst van naar verluidt tachtig miljoen euro zo'n twee maanden aan de kant staat. Rodriguez maakte na twaalf minuten nog wel het openingsdoelpunt, maar liep daarna de blessure op. Ook Sergio Ramos moest met een hamstringblessure voortijdig van het veld.

Van der Vaart blij
Rafael van der Vaart hoopt dat de overwinning van zijn ploeg Hamburger SV op SC Paderborn een positief effect zal hebben op de komende wedstrijden. HSV won het duel woensdag met 3-0. De Nederlandse voetballer bracht zijn ploeg al na drie minuten op voorsprong door een strafschop te benutten. "Het is heel belangrijk voor ons om hier de drie punten te pakken, Paderborn heeft een zeer goede ploeg", aldus Van der Vaart op de website van zijn club. "Die strafschop zette ons op het goede spoor. Hopelijk zal deze overwinning ons veel zelfvertrouwen voor de volgende wedstrijden geven."

Domper voor Stekelenburg
Doelman Maarten Stekelenburg beleefde woensdagavond een domper in het toernooi om de Coupe de la Ligue. De Nederlandse oud-international leek zijn ploeg AS Monaco naar de finale te leiden. In de halve eindstrijd tegen Bastia vielen zowel in de normale speeltijd als in de verlenging in Monte Carlo geen treffers (0-0). In de strafschoppenserie keerde Stekelenburg twee schoten van spelers van Bastia. Die reddingen bleken echter niet genoeg. De bezoekers wonnen vanaf de stip toch nog met 7-6. In de finale speelt Bastia tegen Paris Saint-Germain, dat dinsdag Lille met 1-0 versloeg.