VP Award 2017: Ajacied met internationale allure pakt vierde plek

VP Award 2017: Ajacied met internationale allure pakt vierde plek

10-05-2017 12:00
27

De uitreiking van de VP Award 2017 is in volle gang. VoetbalPrimeur telt deze week af van de nummer vijf naar de nummer één. Maandag werd bekend dat Enes Ünal van FC Twente op de vijfde plaats in het klassement is geëindigd en nu is het tijd voor de bekendmaking van de nummer vier: Ajax-verdediger Davinson Sánchez.

Waar Ünal door de VoetbalPrimeur-redactie nog hoger werd ingeschaald dan het publiek dat deed, is het bij Sánchez andersom. De Colombiaanse verdediger profiteert van het grote achterland van Ajax. In de publiekspoll gingen 1155 stemmen (5%) naar Sánchez, terwijl hij wat ons betreft de op zeven na beste speler van dit Eredivisie-seizoen is. Dat maakt samen een vierde plaats in de eindrangschikking van de VP Award 2017.

Mooiste acties
Ajax - AZ 4-1 (5 april 2017)
Toen Ajax zich in de zomer versterkte met een fysiek sterke verdediger uit Colombia, dacht niemand aan een fijnbesnaarde technicus. Dat is Sánchez ook niet, maar in het competitieduel met AZ toverde hij opeens een omhaal uit de hoge hoed. Daarmee hield hij Ajax in de titelrace.

ADO Den Haag - Ajax 0-2 (16 oktober 2016)
Sánchez deed het dit seizoen meerdere keren: een op het oog onmogelijke achterstand op een doorgebroken aanvaller goedmaken en hem afstoppen met een schitterende tackle op de bal. Ook ADO-aanvaller Sheraldo Becker moest buigen voor de specialiteit van het huis.

Conclusie VP
31 wedstrijden, waarvan 31 keer als basisspeler, vijf doelpunten en slechts twee gele kaarten: het zijn Eredivisie-statistieken waarmee je thuis kunt komen in je eerste seizoen. Als één ding duidelijk is geworden, is dat Sánchez alles in zich heeft om de internationale top te bereiken. De stopper is nog altijd pas twintig en heeft zich ogenschijnlijk moeiteloos aangepast aan het leven in Nederland. Let wel: Sánchez was al geen kleine jongen toen hij arriveerde in Amsterdam. Vorig jaar won hij met Atlético Nacional de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League. Ons advies: nog één jaar rijpen in Amsterdam en dan naar een club uit de (sub)top van Europa. De interesse van FC Barcelona is geen geheim. Sánchez kon vorig jaar al naar Camp Nou, maar koos voor Ajax, dat vijf miljoen euro betaalde. Daar hebben beide partijen absoluut geen spijt van gekregen.