Wat verdient Messi: zijn inkomen, salaris, bonussen, sponsors en uitgaven

Wat verdient Messi: zijn inkomen, salaris, bonussen, sponsors en uitgaven

31-08-2020 12:00
72

Het hoge woord is eruit: Lionel Messi wil weg bij FC Barcelona. Drie jaar geleden ondertekende de Argentijnse superster zijn laatste contract in Camp Nou, waarmee hij in één klap de best verdienende voetballer ter wereld werd.

Op 15 februari 2002 tekende een veertienjarige Messi zijn eerste profcontract bij Barcelona. Maar een servetje was twee jaar daarvoor nog veel belangrijker. De kleine Argentijn was dat jaar voor het eerst in Spanje gearriveerd. Opvallend genoeg was niet iedereen binnen Barça meteen overtuigd en een officieel contract bleef uit, tot frustratie van vader Jorge Messi.

Uiteindelijk werd het eerste contract van Messi getekend op een servetje van het restaurant van een tennisclub. De rest is geschiedenis. Naar alle waarschijnlijkheid is het beeld van Messi in een Barça-shirt binnenkort ook écht geschiedenis, want de Argentijn wil Camp Nou verlaten.

Messi wil zijn tot medio 2021 lopende contract ontbinden. Dan is hij gratis en hoeven geïnteresseerde clubs niet de torenhoge afkoopsom van 700 miljoen euro te betalen. Volgens Barça is die deadline echter verstreken in juni. De club houdt hem aan zijn contract, maar Messi voert aan dat het seizoen toen, vanwege de coronacrisis, nog niet was beëindigd.

Salaris en bonussen
Messi speelde zestien seizoenen in de hoofdmacht van Barça, waarin hij 731 wedstrijden in actie kwam, 634 goals maakte, 256 assists gaf en 34 prijzen won. Die ongelooflijke moyennes en zijn status als boegbeeld van de club, leverden hem in in 2017 - toen hij zijn laatste contract tekende - een zeldzaam lucratief salaris op.

Met een bruto maandsalaris van 8,3 miljoen euro, is Messi de best betaalde voetballer ter wereld. De barrière van 100 miljoen per jaar, wordt alles bij elkaar opgeteld nét niet geslecht. Naar schatting ligt zijn netto jaarsalaris rond de 50 miljoen euro.

Door allerlei variabelen breken de verdiensten van Messi wel door de 100 miljoen euro. De Argentijn kan jaarlijks rekenen op 10,65 miljoen aan imagorechten en een loyaliteitsbonus van 17,5 miljoen, mits hij niet voor het einde van zijn contract Camp Nou verlaat. Omdat Messi meer dan zestig procent van de wedstrijden van Barça speelt, krijgt hij nog eens 1 miljoen euro netto.

Ironisch genoeg maakte Neymar dat megabedrag mogelijk. PSG kocht drie jaar geleden voor 222 miljoen euro zijn contract af en een deel van die opbrengsten vloeiden rechtstreeks naar het contract van Messi. Ter vergelijking: Neymar verdient elk jaar 37 miljoen euro bij PSG, Juventus-vedette Cristiano Ronaldo zit onder de streep op ruim 51 miljoen. Met zijn salaris dekt Messi veertig procent van de totale salarislast in Camp Nou.

Sponsordeals
Het salaris en de gekoppelde bonussen zijn slechts een deel van Messi's inkomen. Hij kan niet tippen aan de extreem vermarktbare Ronaldo, die geen kans onbenut laat om zijn imago te gelde te maken. Toch behoort de Argentijn ondanks zijn ietwat 'saaie' imago ook op dat vlak tot de absolute top.

Messi heeft miljoenencontracten bij Adidas, Samsung, Gatorade, Huawei, Lay’s, Mastercard, Pepsi, Gillette, Turkish Airlines, Hawkers en Ooredoo. Alleen al bij het Duitse sportmerk verdient hij elk jaar 15 miljoen. In 2019 werden zijn verdiensten uit sponsordeals geschat op 41 miljoen euro.

Ook een bedrijf uit Heerhugowaard deed mee. Easy2Company sloot in 2014 een overeenkomst met Messi om reclame te maken voor een nieuwe step. Afgelopen najaar begon het bedrijf een rechtszaak, omdat de Barcelona-vedette helemaal niets gedaan zou hebben om de zogeheten Space Scooter te promoten. Inmiddels is die strijdbijl begraven, met onderstaande winactie als resultaat.

Social media
Messi heeft een extreem populair Facebook- en Instagram-account, maar zit niet op Twitter. Wel is Adidas namens 'Team Messi' actief op het sociale platform. Hij heeft 165 miljoen volgers op Instagram (vierde voetballer ter wereld, achter Ronaldo en Neymar) en 90 miljoen likes op Facebook (tweede achter Ronaldo). In 2019 cashte Messi 25 miljoen euro met sponsored posts op social media.

Investeringen
Hoewel Messi in tegenstelling tot Ronaldo geen eigen onderbroeken-, schoenen- of parfumlijn heeft, investeert hij wel in vastgoed. In zijn geboorteplaats Rosario deed hij mee aan de bouw van een luxueuze, besloten wijk buiten het centrum.

Messi woont in Castelldefels - waar geen vliegtuigen overheen mogen vliegen - en bezit villa's in Barcelona en Argentinië. Zijn tweede woning in de regio Barcelona heet het 'One-Zero Eco House'. Het is gebouwd door de Spaanse architect Luis Garrido, lijkt op een voetbal op een veld, kijkt uit over de Catalaanse bergen en is naar verluidt zeven miljoen euro waard.

Het is niet algemeen bekend, maar Messi is een fervent autobezitter, ook al kreeg hij een deel van sponsoren. In zijn garages staan een 335 S Spider Scaglietti, Maserati GranTurismo MC, Maserati GranTurismo S, Audi R8 V10, Dodge Charger SRT8, Audi R8 Spyder, Audi Q7, Ferrari F430 Spider, Lexus RX, Cadillac Escaladem, Mini Cooper, Range Rover Vogue, Toyota Prius.

Liefdadigheid
Ook is bekend dat Messi veel schenkt aan goede doelen. Op zijn huwelijksfeest met echtgenote Antonella Roccuzzo vroegen de twee niet om cadeaus, maar om donaties voor de Leo Messi Foundation, dat geld steekt in gezondheidszorg, educatie en sport voor kinderen. Ook werkt hij sinds 2004 samen met Unicef. Het kinderfonds van de Verenigde Naties heeft een sterke band met Barça, stond een seizoen op het heilige rood-blauwe tenue en kon rekenen op het ambassadeurschap van Messi.

Conclusie
Het Amerikaanse Forbes rekende afgelopen jaar uit dat Messi een slordige 336 miljoen euro waard is. Als zijn verbintenis in 2021 afloopt - volgens de hoofdrolspeler zelf is dat al gebeurd - heeft hij na zeventien seizoenen in de Barça-hoofdmacht naar schatting 740 miljoen euro in de wacht gesleept. Elk jaar loopt de teller op tot 145 miljoen euro, een bedrag dat is opgebouwd uit salaris, bonussen, sponsordeals en social media-verdiensten.

Hoe de nabije toekomst van Messi eruitziet, is een groot vraagteken. De Argentijn voelt zich geen Barça-speler meer en heeft zijn zinnen gezet op een transfer, maar de grote vraag is: wie kan hem betalen als de club hem aan de minimale afkoopsom van 700 miljoen euro houdt? Manchester City zou de beste papieren hebben, maar zelfs voor de puissant rijke Premier League-club houdt het ergens op.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)