Armzalig Ajax zakt door het ijs en koerst af op Europese uitschakeling

Armzalig Ajax zakt door het ijs en koerst af op Europese uitschakeling

17-08-2017 22:36
357

Het wordt voor Ajax een héél lastig karwei om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Donderdagavond gingen de Amsterdammers in eigen huis met 0-1 onderuit tegen Rosenborg. Een kwartier voor tijd tekende invaller Samuel Adeniyi Adegbenro voor de enige treffer van de wedstrijd. 

Ajax, zónder Davinson Sánchez - druk bezig met zijn transfer naar Tottenham Hotspur en daarom volgens trainer Marcel Keizer niet gemotiveerd - begon enthousiast aan het duel met Rosenborg. Donny van de Beek kreeg de eerste mogelijkheid van het duel. Hij schoot over. Échte uitgespeelde kansen waren er niet aan Amsterdamse zijde. Rosenborg daarentegen kreeg voor rust een gigantische mogelijkheid om de score te openen. Joël Veltman keerde op de lijn een kopbal van Nicklas Bendtner. 

De ploeg van Keizer zakte steeds verder weg. Na de pauze werd het er niet beter op. Kasper Dolberg kreeg amper een bal, David Neres - die de plek van Justin Kluivert overnam - kwam zijn man niet voorbij en Hakim Ziyech leed opvallend veel balverlies. Kansjes waren er vooral bij dode spelsituaties. Matthijs de Ligt zag een inzet gekeerd worden door de goalie van Rosenborg. De tweede poging van de jonge verdediger vloog over. 

Met invallers Justin Kluivert en Klaas-Jan Huntelaar hoopte Ajax nog een kleine zege af te dwingen, maar het ging in de slotfase helemaal mis voor de thuisploeg. De Ligt miste een bal, een steekpass ging daarna voorbij aan Veltman en invaller Samuel kon alleen op André Onana af. De aanvaller schoot beheerst binnen. In de absolute slotfase was Huntelaar nog dichtbij de 1-1-1. Na het laatste fluitsignaal galmde er een enorm fluitconcert van de tribunes.

Over zeven dagen krijgt Ajax in Noorwegen de kans om de schade te herstellen. Het zal dan móeten winnen om te voorkomen dat het dit seizoen helemaal geen Europees voetbal meer speelt. Aanstaande zondag staat er eerst nog een thuisduel tegen FC Groningen op het programma.