Liverpool-talent (17) luidt noodklok: 'Hij zei: Suck my dick, you n*gger'

Liverpool-talent (17) luidt noodklok: 'Hij zei: Suck my dick, you n*gger'

Gepubliceerd: vrijdag 29 december 2017 om 13:50vr 29-12-2017 om 13:50

Een ronduit onthutsend interview met Rhian Brewster, aanvaller van Liverpool. Het zeventienjarige toptalent won afgelopen zomer het WK O17 met Engeland, werd topscorer van dat toernooi en heeft een gouden toekomst voor zich, maar iets zit hem dwars: het racisme waarmee hij regelmatig wordt geconfronteerd. Hij doet zijn verhaal in The Guardian.

Liever had Brewster gepraat over zijn succesvolle 2017, maar hij kan naar eigen zeggen moeilijk negeren dat er iets veel groters speelt: racisme. De tiener, die nog zijn professionele debuut moet maken, lepelt moeiteloos zeven racisme-incidenten op. Vijf van die incidenten vonden plaats in de laatste zeven maanden.

"Ik heb mijn ouders gevraagd of ik dit interview mocht doen", vertelt Brewster. "Mijn vader en moeder staan volledig achter me, omdat ze mijn verhalen kennen. Ze zijn boos en willen dat het stopt. En ze zijn boos doordat er niets aan gedaan wordt door de UEFA."

Drie weken geleden was het nog raak, in de Youth League-wedstrijd tegen Spartak Moskou. "Ik werd neergehaald en lag op de grond met de bal in mijn handen. Eén van hun spelers riep in het Russisch dingen naar de scheidsrechter. Ik zei: het is een overtreding, man. Wat wil je nou? Ik zat nog steeds op de grond, toen hij op mij af liep en recht in mijn gezicht zei: Suck my dick, you n*gger, you negro."

Enkele weken later speelde Brewster met Liverpool weer tegen Spartak Moskou in de Youth League, dit keer in Rusland. Toen hij werd gewisseld hoorde Brewster de Spartak-fans geluiden van een aap nadoen richting het Nederlandse talent Bobby Adekanye (18). Liverpool diende een officiële aanklacht in, waarna de UEFA Sparta bestrafte met een wedstrijd zonder publiek. "Wat had dat voor zin? Ze gebruiken die stoeltjes niet eens."

En zo kan Brewster nog een hele rits vergelijkbare momenten opnoemen. Zoals in de gewonnen WK-finale tegen Spanje. "De speler noemde me een neger en één van mijn teamgenoten een aap", vertelt hij. In de slotminuut raakte het Engelse talent bijna slaags met de Spanjaarden. "Ze zeiden dat we moesten winnen met respect. Hoe konden ze dat nou zeggen als één van hun spelers racistisch is? Wat is daar respectvol aan?"

De Say No To Racism-campagne van de UEFA is dan ook een wassen neus, vindt Brewster. "Ik stond weer een keer achter zo'n banner voor de wedstrijd en zei tegen m'n ploeggenoot Ben Woodburn: Dit betekent echt niks, waarom doen we dit? We moesten allebei lachen. We poseren zó vaak en het blijft gewoon gebeuren. Om eerlijk te zijn zie ik het er nut niet van in. De UEFA moet harder opgetreden tegen racisme en niet alles in de doofpot stoppen."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Stelling: UEFA moet een zero tolerance-beleid gaan voeren tegen racisme

(1863 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws