FC Transfervrij: zes Oranje-spelers met 250 interlands gratis af te halen

FC Transfervrij: zes Oranje-spelers met 250 interlands gratis af te halen

30-05-2018 18:00
29

Nog precies één maand en dan zijn honderden voetballers clubloos. In die groep spelers met een aflopend contract zitten opvallend veel (voormalig) Oranje-internationals. VoetbalPrimeur zet ze op een rij.

Rafael van der Vaart - FC Midtjylland - 109 interlands
De loopbaan van Van der Vaart dreigt als een nachtkaars uit te gaan. Want wie heeft nog interesse in de 109-voudig international, die de laatste drie jaar niet verder kwam dan 24 competitiewedstrijden voor Real Betis en Midtjylland? Afgelopen seizoen stokte de teller in Denemarken zelfs al bij zeven minuten. Toch peinst Van der Vaart er niet over om er een punt achter te zetten. De transfervrije routinier (35) wil sowieso nog één jaar 'lekker voetballen'.

Michel Vorm - Tottenham Hotspur - 15 interlands
In januari werd de 34-jarige Vorm gelinkt aan een overstap naar Feyenoord. Heel waarschijnlijk is een dergelijke transfer niet: het contract van Vorm bij Tottenham Hotspur loopt af, maar de Engelse grootmacht heeft een optie voor een extra jaar. Bovendien heeft hij met zijn gezin een leven opgebouwd in Londen, waardoor hij ervoor zal kiezen om zo lang mogelijk in Engeland te blijven. De vraag is alleen of Spurs-manager Mauricio Pochettino in Vorm nog steeds een betrouwbare back-up voor Hugo Lloris ziet.

Nigel de Jong - FSV Mainz - 81 interlands
Ajax, Hamburger SV, Manchester City, AC Milan, LA Galaxy en Galatasaray: het is een rijtje clubs om mee thuis te kunnen komen. Het laatste halfjaar speelde de 33-jarige controleur bij FSV Mainz. De Jong schipperde tussen bank en basis, maar in de laatste fase van het seizoen, waarin handhaving op het spel stond, stond hij er. Bij Mainz is men zéér positief, dus een langer verblijf lijkt reëel. Voor het geld hoeft De Jong het niet meer te doen: met een geschat vermogen van dertig miljoen euro is hij volgens Quote één van de rijkste sporters van Nederland.

Tim Krul - Brighton & Hove Albion - 8 interlands
Dat er in vier jaar tijd veel kan veranderen, bewijst Krul. Exact 1425 dagen na zijn heldenrol in de kwartfinale van het WK tegen Costa Rica, kan de doelman uitkijken naar een nieuwe club. Het afgelopen seizoen speelde hij geen enkele competitiewedstrijd bij Premier League-club Brighton. Onduidelijk is wat de toekomst gaat brengen voor Krul. Met zijn dertig jaar heeft hij in elk geval nog een heel keepersleven voor zich.

Adam Maher - FC Twente - 5 interlands
Met zestien Eredivisie-wedstrijden en degradatie met FC Twente in de benen gaat Maher deze zomer op zoek naar een nieuwe club. Over belangstelling heeft de middenvelder (nog steeds pas 24 jaar) niet te klagen: Engelse, Spaanse, Duitse, Franse en Belgische clubs hebben geïnformeerd naar de beschikbaarheid van Maher. Een absolute topclub, zoals in 2012 na zijn debuut in het Nederlands elftal werd voorspeld, zal er niet in zitten. Voor Maher zijn er geen excuses meer.

Ron Vlaar - AZ - 32 interlands
Het is al een tijdje stil rond Vlaar. Hij is - zoals de zaken er nu voorstaan - over een maand transfervrij, maar iedereen rekent erop dat hij het met AZ eens wordt over een nieuw contract. De blessuregevoelige Vlaar zal beseffen dat hij in de nadagen van zijn carrière zit en heeft waarschijnlijk niet meer de ambitie om een nieuw avontuur aan te gaan. Grote kans dat de 33-jarige verdediger, die in 2005 zijn debuut maakte in het Nederlands elftal, zijn in Alkmaar begonnen loopbaan daar ook afsluit.