'Ik kan het gewoon zeggen: ik vond Jan Everse een lul eerste klas'

'Ik kan het gewoon zeggen: ik vond Jan Everse een lul eerste klas'

06-06-2018 09:40
23

Anco Jansen kijkt met een vervelend gevoel terug op zijn samenwerking met trainer Jan Everse bij PEC Zwolle. Het boterde bepaald niet tussen de twee, herinnert Jansen zich. 

"Ja, ik kan het eigenlijk wel gewoon zeggen: ik vond hem een lul eerste klas. Een fantástische veldtrainer, maar wel eentje die mij – een liefhebber pur sang – het plezier in voetbal totaal ontnam. Het was gewoon niet leuk meer, er gebeurden zó veel rare dingen", herinnert de routinier van FC Emmen zich in gesprek met Voetbal International. 

"Ik speelde vaak met de beloften mee, het is meer dan eens voorgekomen dat hij me dan na twintig minuten liet wisselen. Stond het 0-0, niks aan de hand, moest ik eraf. Om me te prikkelen? Misschien. Nu zou ik erom lachen en me niet laten kisten, maar toen… Verschrikkelijk, daar kon ik op dat moment totaal niet mee omgaan."

Voetstuk
"Vond hij me een lul? Dat kan ik me best voorstellen, haha", reageert Everse lachend in het weekblad. "Dat mag, lig ik niet wakker van. Ik was inderdaad altijd heel kritisch op hem, vooral omdat ik hem wakker wilde schudden."

"Hij werd echter al jong op een voetstuk geplaatst en deed weinig met kritiek. Jammer. Ik hoorde voor mijn komst zó veel verhalen over het grote talent Anco Jansen, dat ik het idee kreeg dat ik met een combinatie van Lionel Messi en Ronaldinho te maken zou krijgen. Ik vond het destijds wel meevallen met zijn kwaliteiten."

Jansen vertrok in 2008 bij PEC. Hij speelde later voor onder meer FC Groningen, De Graafschap en Roda. Afgelopen maand promoveerde de aanvallende middenvelder met Emmen naar de Eredivisie.