Update: Knipoog-Kroaat krijgt waarschuwing van FIFA na provocerende video

Update: Knipoog-Kroaat krijgt waarschuwing van FIFA na provocerende video

08-07-2018 16:34
60

Domagoj Vida heeft na de WK-kwartfinale tegen Rusland voor grote ophef gezorgd in het gastland. De Kroatische verdediger nam samen met staflid Ognjen Vukojevic een video op in de kleedkamer, waarin ze pro-Oekraïense teksten lieten horen, en wordt mogelijk geschorst door de FIFA.

De twee speelden in het verleden samen bij Dynamo Kiev. "Leve Oekraïne" en "deze overwinning is voor Dynamo Oekraïne" lieten Vida en Vukojevic horen terwijl ze zichzelf filmden. Deze teksten liggen politiek gevoelig in Rusland, dat officieel in staat van oorlog is met Oekraïne. Russische troepen houden sinds 2014 het schiereiland de Krim bezet.

De video van de twee Kroaten is inmiddels opgepikt door Russische media, die schande spreken van de actie. De FIFA gaat onderzoek doen naar het incident, zo heeft men bevestigd tegenover The Sun. Volgens de regels van de mondiale voetbalbond is het voor spelers verboden om 'het publiek te provoceren tijdens wedstrijden'. De FIFA kan besluiten om Vida voor twee wedstrijden te schorsen en een boete van minstens 4300 euro op te leggen.

Vida zorgde in 2011 ook al voor opschudding. De verdediger kwam toen nog uit voor Dinamo Zagreb, dat een Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon met 1-7 verloor, waardoor Ajax niet doorging naar de knock-outfase. Vida knipoogde opzichtig na een doelpunt van de Fransen en gaat sindsdien door het leven als de 'knipoog-Kroaat'.

Update 16.34: Vida wordt door de FIFA niet gestraft voor zijn uitspraken. De disciplinaire commissie van de FIFA heeft Vida wel 'gewaarschuwd' voor zijn provocerende uitlatingen. De verdediger is dus gewoon inzetbaar wanneer Kroatië het woensdag in de halve finale van het WK opneemt tegen Engeland.