Kieft over alcoholverslaving en dwangneuroses: 'Vier dagen achtereen gedronken'

Kieft over alcoholverslaving en dwangneuroses: 'Vier dagen achtereen gedronken'

29-10-2018 20:23
52

Wim Kieft hoopt definitief verlost te zijn van zijn alcohol- en drugsverslaving. De voormalig Eredivisie-topscorer onthulde in 2014 dat hij twintig jaar lang cocaïne had gebruikt en dat hij daarvan afkickte.

Kieft bleef echter nog lange tijd kampen met een grote drang naar alcohol. "Het was voor mij moeilijk om te stoppen met cocaïne én alcohol", vertelt Kieft maandagavond bij De Wereld Draait Door, waar hij samen met biograaf Michel van Egmond was aangeschoven. "Dat vond ik moeilijk te doseren. Dus ik dacht: ik drink af en toe een glas en dan zal dat langzaam maar zeker wel goedkomen. Maar dan pakt die alcohol je zo meedogenloos. Dan kun je gewoon niet meer stoppen met drinken."

Tijdens een vakantie in het Spaanse Cádiz ging het helemaal mis. "Ik heb vier dagen achter elkaar gedronken, werd het hotel uit geflikkerd en ik ben wakker geworden op het strand. Alleen maar ellende. Toen viel het kwartje", aldus de analist van Ziggo Sport. "Toen viel het kwartje. Vanaf toen ging het eigenlijk omhoog."

OCD
Kieft heeft echter nog wel last van een andere kwaal: dwangneuroses en -gedachten. "OCD heet het. Er is geen medicatie voor, maar ik loop er wel voor bij het AMC. Je vertrouwt je eigen waarneming niet meer. Het is een eindeloze herhaling dingen controleren." De oud-spits kan er echter mee leven. "Dit is niet te vergelijken met waar ik vandaan kom."

Binnenkort verschijnt een nieuw boek van Van Egmond over Kieft: De Terugkeer, het vervolg op Kieft uit 2014.