Financiën Ajax onder de loep: 'aanhaken niet haalbaar met huidige businessmodel'

Financiën Ajax onder de loep: 'aanhaken niet haalbaar met huidige businessmodel'

Gepubliceerd: vrijdag 23 november 2018 om 11:15vr 23-11-2018 om 11:15

Het huidige businessmodel van Ajax is niet houdbaar als het wil aanhaken bij de Europese top. De Amsterdamse club is te afhankelijk van de verkoop van spelers en inkomsten uit Europees voetbal.

Dat schrijft het Twitter-account The Swiss Ramble, dat in de financiële cijfers van Ajax dook. De ambitie om het Bayern München van Nederland te worden, is vooralsnog toekomstmuziek. Zodra de inkomsten uit transfers en Europa tegenvallen, zijn de verschillen met concurrenten PSV en Feyenoord daarvoor te klein, luidt de conclusie.

Feyenoord had in 2018 zelfs meer inkomsten dan Ajax, omdat de Rotterdammers wel deelnamen aan de Champions League. Waar de Amsterdammers 92 miljoen euro binnen harkten, verdiende Feyenoord 99 miljoen. Daar moet wel bij worden gezegd dat PSV, dat net als Ajax verstoken bleef van Europese inkomsten, ver achter bleef met 62 miljoen.

De verschillen tussen Ajax en de Europese top worden hoe dan ook steeds groter. In 2011 deed Ajax slechts elf miljoen onder voor de nummer twintig in de Deloitte Money League, in 2017 was dat 81 miljoen. Dat beeld is in lijn met de situatie van de Eredivisie ten opzichte van de topcompetities, stelt The Swiss Ramble. Onder meer de tv-gelden lopen ver achter.

Omdat Ajax zijn inkomsten vooral uit transfers haalt, is het moeilijk om structureel een rol te spelen op het internationale podium, wordt gesteld. Onder meer de commerciële inkomsten (48 miljoen in 2018) liggen daarvoor te laag. Ook het salarisbudget (53 miljoen) kan nog altijd niet op tegen dat van de Europese topclubs.

The Swiss Ramble spreekt van een vicieuze cirkel. Ook komende zomer lijkt Ajax met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt weer zijn grootste talenten voor veel geld te verkopen. Voorlopig lijkt Ajax dan ook niet het Bayern München van Nederland te worden, omdat het steeds aan een nieuw team moet bouwen.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws