Profiel: hoe Frenkie de Jong bij Ajax uitgroeide tot 'de man van 75 miljoen'

Profiel: hoe Frenkie de Jong bij Ajax uitgroeide tot 'de man van 75 miljoen'

08-12-2018 10:00 Laatste update: 10:19
38

Frenkie de Jong staat voor een van de grootste transfers in de geschiedenis van het Nederlands voetbal. Begonnen bij Willem II en groot geworden bij Ajax lijkt De Jong nu een transfer te maken naar Paris Saint-Germain. Maar wie is de man van 75 miljoen eigenlijk? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Wie is Frenkie de Jong: de man van 75 miljoen?

Frenkie de Jong werd op 12 mei 1997 geboren in Arkel, een dorpje in de provincie Zuid-Holland. Als jonge jongen begon De Jong met voetballen bij het plaatselijke ASV Arkel. Bij de plaatselijke voetbalvereniging werd al snel duidelijk dat De Jong een talent was. "De één stond bloemetjes te plukken in het gras en de ander stond schaapjes te kijken, maar Frenkie was bezig met de bal. Hij was veruit de beste", vertelde Tom de Jonge, de eerste jeugdtrainer van Frenkie, eerder tegenover Ajax Showtime. "Frenkie was in staat om bij kluitjesvoetbal al de ruimte op te zoeken. Waarom met zestien man op een kluitje staan als daar de ruimte ligt om te scoren?"

Frenkie de Jong kwam via Willem II uiteindelijk bij Ajax en het Nederlands elftal terecht. De Jong woont momenteel in Amsterdam met zijn vriendin Mikky Kiemeney.

Lees ook: Frenkie de Jong verzekert zich van speeltijd bij PSG: "Moeiteloos in de basis"

  • Geboorteplaats: Arkel
  • Jeugdclub: ASV Arkel
  • Leeftijd: 21 jaar (12 mei 1997)
  • Favoriete positie: centrale middenvelder
  • Instagram: @frenkiedejong
  • Vriendin: Mikky Kiemeny (Instagram: @mikkykiemenie)
 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Frenkie de Jong (@frenkiedejong) op

Frenkie de Jong: opleiding bij Willem II

In 2005 werd Frenkie de Jong bij ASV Arkel opgepikt door Willem II, waar hij de gehele jeugdopleiding doorliep. De Jong was toen al hetzelfde type voetballer als nu. "Frenkie was toen al zoals nu: voetjes op de grond, eigenwijs en altijd oog hebben voor anderen", vertelde zijn voormalig jeugdtrainer Robby Hendriks eerder in gesprek met Brabants Dagblad. Toch durfde Hendriks toen nog niet te voorspellen dat De Jong het ver zou schoppen, al had hij wel 'iets unieks'. "Maar nu roepen dat je toen al zag dat hij de wereldtop ging halen, is zó makkelijk."

In het seizoen 2014-2015 maakte De Jong zijn officiële debuut debuut in het eerste van Willem II. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen ADO Den Haag deed De Jong 22 minuten mee. In januari van dat jaar maakte De Jong ook al zijn officieuze debuut in een oefenduel met FC Volendam.

In de zomer van 2015 werd duidelijk dat De Jong niet lang speler van Willem II zou blijven. PSV had interesse in de middenvelder. Lang leek het erop dat De Jong zijn loopbaan zou voortzetten in Eindhoven, maar in de zomer van 2015 werd bekend dat De Jong de overstap zou maken naar de jeudopleiding van Ajax. "Na mijn bezoek aan Amsterdam wist ik het zeker: het wordt Ajax", stelde De Jong in 2015. "Ik had een gesprek met Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Orlando Trustfull. En Frank de Boer kwam ook nog even binnen. Ze gaven me alle vier het gevoel me graag te willen hebben. Ajax is een grote club, een grote naam in Europa. En er stromen veel spelers door naar het eerste. Dat benadrukte de trainer ook", zei hij in 2015 tegen De Telegraaf.

De Jong tekende een vierjarig contract bij de Amsterdammers, maar wilde graag nog een seizoen bij Willem II blijven. De Jong vond zichzelf nog wat jong om al in Amsterdam te gaan wonen en voetballen. "Ja, ik wil nog een jaar in mijn vertrouwde omgeving blijven. Maar het speelt ook mee dat ik denk in het eerste bij Willem II minuten te kunnen gaan maken en ik me onder Jurgen Streppel nog goed kan ontwikkelen", stelde hij destijds. Het verzoek werd ingewilligd, maar in het nieuwe seizoen kwam De Jong bij Willem II nauwelijks aan spelen toe. De Tilburgers waren verwikkeld in een keiharde strijd tegen degradatie en de talentvolle De Jong speelde daarom nauwelijks.

Uiteindelijk stokte de teller voor De Jong bij twee competitiewedstrijden in het eerste van de Tricolores. In het seizoen 2015-2016 speelde hij op 3 oktober 2015 twintig minuten mee in de verloren competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle. Later die maand maakte De Jong iets meer dan een half uur in de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. In december 2015 werd bekend dat De Jong per direct de overstap zou maken naar de jeugdopleiding van Ajax, een half seizoen eerder dan aanvankelijk de bedoeling was.  

  • Debuut Willem II: 10-05-2015
  • Gespeelde minuten: 75
  • Rugnummer: 24 en 27
  • Marktwaarde:400.000 euro
  • Transferprijs: 1 euro / 300.000 euro

'Ajax betaalde 1 euro aan Willem II voor transfer De Jong'

Frenkie de Jong leek vanaf Willem II de overstap te gaan maken naar PSV, maar de Eindhovenaren moesten vervolgens toezien hoe Ajax toesloeg en De Jong er in een gesprek van overtuigde naar Amsterdam te komen.

Veel leverde dat Willem II niet op: Ajax zou een symbolisch bedrag van 1 euro voor de talentvolle middenvelder hebben betaald, al meldt De Telegraaf dat Ajax met 300.000 euro wel iets meer betaalde. De Tricolores bedongen daarbij bovendien een doorverkooppercentage van vijftien procent. En die blijkt nu alsnog goud waard: als het van een transfer van 75 miljoen euro komt, levert dat Willem II ruim 6 miljoen euro op.

De Jong groeit bij Ajax uit tot belangrijke speler

Toen Frenkie de Jong in de winter van 2015 verkaste naar Ajax, sloot hij in eerste instantie aan bij Jong Ajax. Daar kon hij speelminuten maken in de Eerste Divisie. Op 25 januari 2016 maakte hij zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal in het thuisduel van Jong Ajax met NAC Breda. De Jong tekende voor de 2-0.

In het seizoen 2016-2017 werd De Jong door Peter Bosz bij het eerste elftal van Ajax gehaald. In de vriendschappelijke wedstrijd tegen FC Liefering maakte hij zijn officieuze debuut, maar de middenvelder moest vervolgens tot september wachten voor hij ook officieel mocht debuteren. Dat gebeurde in de bekerwedstrijd tegen zijn oude club Willem II. De Jong viel in de met 3-0 gewonnen wedstrijd drie minuten voor tijd in. Zijn debuut in de Eredivisie volgde op 12 februari 2017, toen De Jong twee minuten voor tijd Lasse Schöne verving in de met 2-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Zijn eerste goal volgde op 7 mei, toen De Jong de derde goal maakte in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. In de laatste wedstrijd van dat seizoen begon De Jong voor het eerst in de basis op bezoek bij Willem II (1-3 winst).

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ik wil graag iedereen bedanken, die me op weg naar mijn debuut heeft geholpen en altijd hebben klaargestaan. Dit moment zal ik nooit meer vergeten en op naar nog meer speelminuten in AJAX 1!💪🏼

Een bericht gedeeld door Frenkie de Jong (@frenkiedejong) op

In het seizoen 2017-2018 leek De Jong zijn echte doorbraak te beleven toen hij de eerste wedstrijden in de basis begon onder de nieuwe trainer Marcel Keizer, maar na enkele mindere resultaten kwam De Jong weer op de bank terecht. Aan het eind van 2017 was De Jong weer zeker van een basisplek. Op 22 december 2017 zette De Jong zijn handtekening onder een nieuw contract bij Ajax, waardoor hij tot medio 2022 onder contract komt te staan in Amsterdam.

Ten Hag volgde Keizer in de winter op en gaf De Jong in de tweede seizoenshelft een basisplaats. De Jong speelde daarbij soms als middenvelder, maar vaker als inschuivende verdediger. Vanaf maart hield een blessure hem noodgedwongen aan de kant.

In het seizoen 2018-2019 groeide De Jong echt uit tot een niet te missen schakel bij Ajax en kwam er steeds meer interesse voor de jonge middenvelder van Ajax. Steeds meer ‘kenners’ herkenden het talent van De Jong en de interesse vanuit het buitenland leek met de week toe te nemen.

  • Debuut Ajax: 21-09-2016
  • Rugnummer: 21
  • Gespeelde minuten: 3846
  • Doelpunten:4
  • Assists: 10
  • Transferwaarde: 40 miljoen
  • Mogelijke transfersom naar PSG: 75 miljoen

De Jong maakt ook indruk bij Oranje

Door zijn imponerende spel in het shirt van Ajax werd de roep om een oproep voor het Nederlands elftal steeds luider. Eind augustus 2018 maakte bondscoach Ronald Koeman bekend dat Frenkie de Jong voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal zat. In de oefenwedstrijd tegen Peru, tevens afscheidswedstrijd van Wesley Sneijder, debuteerde De Jong door na rust in te vallen voor Georginio Wijnaldum. De middenvelder stond direct aan de basis van de gelijkmaker van Memphis Depay.

De Jong maakte bij Oranje direct indruk op bondscoach Ronald Koeman. “Het is eigenlijk heel knap als je op dit podium speelt en je doet hetzelfde als je gewend bent bij Ajax", stelde hij na Nederland - Peru. "Er zit heel veel toekomst in hem. Op een gegeven moment houd je het ook niet meer tegen."

De Ajax-middenvelder was Koeman zo goed bevallen dat hij besloot hem in de Nations League-wedstrijd tegen Frankrijk in de basis te zetten. De wedstrijd ging verloren (2-1), maar De Jong maakte dermate veel indruk dat hij de daaropvolgende Nations League-wedstrijd tegen Duitsland (3-0 winst), Frankrijk (2-0 winst) en opnieuw Duitsland (2-2 gelijkspel) ook in de basis begon.

Zijn sterke optredens in het Nederlands elftal vielen ook in het buitenland op. Na de 2-1 nederlaag in Parijs werd De Jong ook in het buitenland veelvuldig geprezen.  De Franse bondscoach Didier Deschamps was ook onder de indruk van zijn spel. "Er is één speler die indruk op me maakt omdat hij erg jong is. Het is De Jong, vanwege zijn intelligentie en technische kwaliteiten." 

"Frenkie is een geweldig groot talent. Zijn flair is een enorme kwaliteit", voegde Koeman toe. "Ik heb genoten van zijn spel. Die flair had hij al vanaf het begin van de wedstrijd." Door zijn sterke optredens in het Nederlands elftal namen de geruchten over interesse vanuit het buitenland alleen maar toe.

  • Debuut: 06-09-2018
  • Gespeelde minuten: 391
  • Doelpunten: 0
  • Rugnummer: 7

Grote clubs als Manchester City, Barcelona en PSG hebben interesse in De Jong

Vanaf het moment dat Frenkie de Jong zich in de basis van Ajax weet te spelen, regent het al van de geruchten rond zijn persoon. De 'Frenkie-mania' komt afgelopen zomer tot een hoogtepunt. Vooral FC Barcelona wordt veelvuldig met de Ajax-middenvelder in verband gebracht. Het Spaanse Mundo Deportivo pakt dagelijk groot uit met berichten over Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong.

Er verschijnen meer clubs in het geruchtencircuit, maar uiteindelijk zijn er drie clubs die het meest met de middenvelder in verband worden gebracht: FC Barcelona, Manchester City en Paris Saint-Germain. Uiteindelijk lijken de Fransen aan het langste eind te trekken: De Jong zou PSG verkiezen boven Manchester City, zo weet De Telegraaf.

Manchester City was lange tijd ook nadrukkelijk geïnteresseerd in De Jong, maar haakte op het laatste moment af. De Jong en zijn zaakwaarnemer Ali Dursun brachten een dag na Duitsland - Nederland (2-2) een bliksembezoek aan Engeland, waar urenlang werd gesproken met Pep Guardiola. De twee 'hingen aan de lippen van Guardiola', maar uiteindelijk haakte de Premier League-koploper toch af. De mogelijke oorzaak is dat de club een straf boven het hoofd hangt wegens het niet naleven van de Financial Fair Play-regels, al wordt dit ontkend door City. In Spanje werd FC Barcelona bijna dagelijks met De Jong in verband gebracht, maar die club zou nooit concreet zijn geweest.

'PSG hapt toe en betaalt 75 miljoen aan Ajax'

Paris Saint-Germain lijkt er dus in te slagen om De Jong voor 75 miljoen naar Parijs te halen. In de Franse hoofdstad komt de 21-jarige Oranje-international onder meer Neymar en Kylian Mbappé tegen. Laatstgenoemde liet zich al zéér lovend uit over de middenvelder. Bij PSG werd daarna geen moment meer geaarzeld. In Parijs zal De Jong 'moeiteloos' een plek in de basis veroveren, zo is de verwachting. "PSG heeft echt behoefte aan een controlerende middenvelder. Ze zijn eigenlijk al drie jaar op zoek. Frenkie zou zeker een verbetering zijn", reageert Rich Allen van Get French Football News in gesprek met VoetbalPrimeur. "De spoeling is dun op het middenveld, dus hij krijgt bij PSG niet te maken met veel concurrentie."

Allen voorspelt dat De Jong op het middenveld een tandem gaat vormen met Marco Verratti. Naast Diarra en Rabiot heeft PSG-trainer Thomas Tuchel feitelijk geen andere smaken.