Waarom Virgil van Dijk en Memphis Depay alleen met voornaam op het shirt spelen

Waarom Virgil van Dijk en Memphis Depay alleen met voornaam op het shirt spelen

Gepubliceerd: vrijdag 1 maart 2019 om 13:00vr 01-03-2019 om 13:00

Laatste update: vrijdag 1 maart 2019 om 17:07vr 01-03-2019 om 17:07

De kans bestaat dat Frenkie de Jong volgend seizoen bij FC Barcelona met zijn voornaam achter op zijn shirt speelt. De reden: het is merchandise-technisch interessant voor Nike. De Jong zou zéker niet de eerste zijn die voor zijn voornaam kiest.

Voetballers mogen zelf kiezen of ze hun voor- of achternaam op het shirt willen hebben. Of hun bijnaam. Zo speelt niet Depay, maar Memphis bij Olympique Lyon en domineert Virgil van Dijk met alleen zijn voornaam op het Liverpool-shirt de Engelse velden. VoetbalPrimeur zet enkele bekende voorbeelden op een rij en verklaart de reden achter hun keuze.

Virgil
Boven het Liverpool-shirt met rugnummer 4 staat niet Van Dijk, maar Virgil. Dat is niet zomaar. Het heeft alles te maken met de slechte band die de Oranje-aanvoerder heeft met zijn vader, met wie hij jaren geleden brak. "Mijn vader heeft nog wel geprobeerd opnieuw contact te leggen, maar ik wil hem niet meer zien", aldus Van Dijk, die bij Celtic en Southampton ook al met zijn voornaam speelde.

Memphis
Ook de keuze van Memphis heeft familiaire redenen. Toen zijn vader een miljoenenprijs won in de loterij, keerde hij Memphis en moeder Cora de rug toe met zijn nieuwe fortuin. Om nooit meer terug te keren. De huidige aanvaller van Lyon was toen net geboren. In zijn beginjaren bij PSV en het Nederlands elftal speelde Memphis nog wel met Depay op zijn rug.

Gio en Jordi
Mocht Frenkie de Jong kiezen voor Frenkie, dan is hij zeker geen trendsetter bij Barcelona. Een groot aantal Spanjaarden, maar óók twee Nederlanders gingen hem voor: Gio en Jordi. Eerstgenoemde speelde bij Feyenoord, Glasgow Rangers en Arsenal gewoon met Van Bronckhorst op zijn shirt, maar switchte in Barcelona naar Gio. Cruijff speelde om drie redenen met Jordi op zijn shirt: minder druk van zijn beroemde achternaam, het benadrukken van zijn Catalaanse afkomst en de naamrechten die bij zijn vader lagen.

Dele
"Ik wil een naam op mijn shirt die representeert wie ik ben. Een Alli ben ik niet. Ik heb er geen connectie meer mee", verklaarde Alli jaren geleden na zijn overstap naar Tottenham Hotspur. Op zijn dertiende werd Alli geadopteerd door een Engels koppel, omdat zijn moeder niet meer voor hem kon zorgen door een alcoholverslaving. Vader Alli was toen al uit beeld.

Kun
Grote kans dat het je is opgevallen: Manchester City-spits Sergio Agüero speelt niet met Sergio of Agüero, maar Kun op zijn shirt. Voor de reden achter die keuze moeten we terug naar zijn kinderjaren. Zijn opa noemde hem liefkozend Kun, omdat de kleine Agüero hem deed denken aan het ondeugende Japanse stripfiguur 'Kum-Kum'. De Premier League gaf toestemming voor 'Kun' op de achterkant van zijn shirt, omdat hij de bijnaam ook al droeg in Spanje bij Atlético Madrid.

Alexis, James, Prince, Sokratis
In landen waar de achternamen Sánchez en Rodriguez net zo vaak voorkomen als 'De Vries' in Nederland, dragen Alexis en James hun voornaam om zichzelf te onderscheiden. Met een naam als Kevin-Prince Boateng is de keuze voor Prince uiteraard ook snel gemaakt. En dan is er nog de keuze voor gemak, zoals bij Sokratis Papastathopoulos. De Griekse verdediger doet elke Arsenal-fan een plezier door een shirt met alleen zijn voornaam te dragen. Al hield dat Jan Vennegoor of Hesselink ook niet tegen.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Het laatste Verstappen nieuws - GPBlog.com

Bekijk het laatste nieuws