Weergaloos Ajax vernedert titelhouder Real Madrid en is door naar kwartfinale

05-03-2019 22:54 Laatste update: 22:56
427

Ajax heeft voor een megastunt gezorgd in de achtste finale van de Champions League. De manschappen van coach Erik ten Hag schakelden in Spanje titelhouder Real Madrid uit met klinkende cijfers: 1-4. Daarmee werd de 1-2 nederlaag uit Amsterdam ruimschoots weggepoetst.

Ajax en Real Madrid maakten er een spektakelstuk van in het Estadio Santiago Bernabéu. Raphaël Varane was in de openingsfase direct twee keer gevaarlijk, maar ook de Amsterdammers lieten zich niet onbetuigd. En in tegenstelling tot de heenwedstrijd werden de kansen nu wél verzilverd. Al na zeven minuten schoot Hakim Ziyech de 0-1 binnen na terugleggen van Dusan Tadic.

Het bleek de start van een weergaloze avond, waarin diverse Ajacieden boven zichzelf uitstegen. David Neres was een van hen. De Braziliaanse dribbelaar maakte er na achttien minuten 0-2 van na een geweldige actie van Tadic. Het toonde aan dat aanvoerder Sergio Ramos, die geschorst was door een bewuste gele kaart in Amsterdam, node werd gemist. Zijn vervanger Nacho oogde kwetsbaar.

Beide teams bleven grote kansen krijgen voor rust. In tegenstelling tot drie weken geleden zat bij Ajax echter alles mee en bij Real alles tegen. De Koninklijke zag aanvallers Vinicius Junior en Lucas Vazquez al snel  geblesseerd – en in tranen – het veld verlaten. In de onstuimige eerste helft bleven goals verder uit, maar in de tweede helft gingen beide ploegen vrolijk verder met de aanval zoeken.

Even leek Real het initiatief te pakken, zo schoten Marco Asensio en Karim Benzema nipt voorlangs, maar Ajax herstelde zich knap. Het spel bleef continu op en neer golven, waarin elke Ajax-aanval dreigend was. Een klein halfuur voor tijd was het wéér raak. Noussair Mazraoui hield de bal net binnen – zo oordeelde de VAR – waarna Tadic onberispelijk raak schoot.

Real Madrid dacht daarna niet meer aan verdedigen en kwam snel terug tot 1-3. Asensio schoot vanaf de rand van de zestien raak. Een zinderend slot leek in de maak, maar Lasse Schöne maakte er al snel 1-4 van met een schitterende vrije trap. Het was de bekroning op een imponerende avond van Ajax. Uit frustratie pakte Nacho nog een rode kaart.

Ajax kon na afloop een uitzinnig feest vieren met de fans. De Amsterdammers bereiken voor de vijfde keer in de clubhistorie de kwartfinale. De historische stunt van Ajax is tevens goed nieuws voor het Nederlandse voetbal. Door de overwinning neemt Nederland de elfde plaats op de coëfficiëntenlijst weer over van Oostenrijk.