De selectie van kampioen FC Twente: 12 zekerheidjes, 14 spelers richting exit

De selectie van kampioen FC Twente: 12 zekerheidjes, 14 spelers richting exit

Gepubliceerd: donderdag 25 april 2019 om 11:30do 25-04-2019 om 11:30

Laatste update: donderdag 25 april 2019 om 11:52do 25-04-2019 om 11:52

Na het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie begint het echte werk pas voor FC Twente. Ted van Leeuwen, technisch directeur van de Enschedese club, moet de selectie binnen een paar maanden Eredivisie-proof maken. Op welke spelers kan hij bouwen en waar zitten de gaten? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Doel
Eén van de hoogste prioriteiten van Van Leeuwen zal het aflopende contract van Joël Drommel zijn. De international van Jong Oranje staat in de belangstelling van een aantal clubs, waaronder het Belgische KV Kortrijk. Twente wil hem echter graag behouden en de doelman overweegt een langer verblijf in Enschede.

Twente heeft Jorn Brondeel achter de hand. De Belgische doelman begon in 2017 als nummer één in de Grolsch Veste, maar werd voorbijgestreefd door Drommel en heeft een heel seizoen als bankzitter achter de rug. Opvallend: Brondeel heeft als enige Twente-speler een contract tot medio 2021.

De talentvolle Jeffrey de Lange (21) loopt ook nog met een doorlopend contract rond bij Twente. Nick Hengelman (29) is in de zomer transfervrij.

Verdediging
In de verdediging van Twente moet een hoop gebeuren. Peet Bijen heeft een contract tot medio 2020 en zal als jongen uit de regio zeker blijven. Bovendien is hij één van de weinige Twente-spelers met Eredivisie-ervaring. Ook Xandro Schenk lijkt een zekerheidje.

Jeroen van der Lely kwam dit seizoen slechts twee keer in actie in de Keuken Kampioen Divisie, maar Twente zal een speler met een doorlopend contract niet zomaar laten gaan. De toekomst van de overige verdedigers - vier stuks - is onzeker.

De vaste linksback Ricardinho heeft een aflopend contract, net als Nacho Monsalve en Rafael Ramos. De twee speelden respectievelijk 22 en 17 competitieduels dit seizoen. De gehuurde Cristian González was een vaste waarde, maar keert terug naar Sevilla.

Middenveld
Over het middenveld lijkt Van Leeuwen zich de minste zorgen te maken. Wout Brama, de grote ambassadeur van Twente, ligt vast tot medio 2020 en zal absoluut geen plannen hebben om te vertrekken. Ook Javier Espinosa, Tim Hölscher en de blessuregevoelige Haris Vuckic lijken met Twente de Eredivisie in te gaan.

Ook Alexander Laukart en Jelle van der Heyden beschikken over een contract tot de zomer van 2020, maar trainer Marino Pusic maakte slechts mondjesmaat gebruik van het duo. Manchester City-huurling Matt Smith had wel een basisplaats. Twente wil de international van Wales nog een jaar huren, maar zit in de wachtkamer bij City.

Aanval
De grote vraag is: weet Twente sterspeler Aitor Cantalapiedra te behouden? De Spaanse vleugelaanvaller is dé man in Enschede en loodste de club in zijn debuutseizoen naar het kampioenschap. Een vertrek van de gewilde Cantalapiedra zou sportief een aderlating zijn, maar Van Leeuwen kan een mooie transfersom goed gebruiken.

Het is duidelijk dat Twente veel nieuwe aanvallers nodig heeft. Oussama Assaidi heeft een aflopend contract, speelde door blessures maar negen wedstrijden en liet niets zien. Hij zal vertrekken. De huurlingen Rafik Zekhnini (Fiorentina), Fred Friday (AZ), Mohamed Hamdaoui (De Graafschap) en Ulrich Bapoh (VfL Bochum) keren terug naar hun clubs.

Twente kan volgend seizoen wel rekenen op twee spitsen: Tom Boere en Jari Oosterwijk. Zij liggen allebei vast tot medio 2020. Boere was dit seizoen dertien keer trefzeker in de Eredivisie en zal op revanche zinnen na zijn tegenvallende jaar in de Eredivisie. Oosterwijk scoorde acht keer in de Keuken Kampioen Divisie.

Conclusie
Het wordt een hete transferzomer in Enschede. Twente zal eerst de aflopende contracten willen verlengen, terwijl de verdediging en aanval aanzienlijk versterkt moeten worden. En wat te denken van trainer Marino Pusic, die mogelijk wordt vervangen? Met een spelersbudget van ongeveer vijf miljoen euro, waarmee Twente tussen plek acht en veertien zit in de Eredivisie, is er wel het één en ander mogelijk. Er is werk aan de winkel voor Van Leeuwen.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Op welke plek gaat Twente volgend seizoen eindigen in de Eredivisie?

(5751 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws