'Het probleem is: wat je ook bedenkt tegen Ajax, je hebt overal een probleem'

'Het probleem is: wat je ook bedenkt tegen Ajax, je hebt overal een probleem'

Gepubliceerd: dinsdag 7 mei 2019 om 07:46di 07-05-2019 om 07:46

Tottenham Hotspur kan Ajax het beste bestrijden door de spierballen te laten rollen, vinden FC Groningen-trainer Danny Buijs en FOX Sports-analist Kenneth Perez. Buijs zag eind april hoe zijn ploeg Ajax tot het uiterste dreef, door van de onderlinge confrontatie een fysieke strijd te maken.

In aanloop naar die ontmoeting hadden Buijs en zijn assistenten zich 'suf gepuzzeld', vertelt de trainer aan het Algemeen Dagblad. "In de uitwedstrijd in de Arena (op 15 september, red.) speelden we met vijf verdedigers, maar het punt is: vroeg of laat spelen ze daar altijd wel doorheen." Buijs koos uiteindelijk voor een 4-4-2 systeem: de as werd 'dichtgebouwd' en backs Joël Veltman en Nicolas Tagliafico mochten de bal hebben. "Maar ook dan kom je in benauwde situaties, hoor. Want ook de backs van Ajax zijn geen prutsers natuurlijk."

Eén ultieme tactiek om Ajax onschadelijk te maken, is er echter niet, vindt Buijs. "Ook tegen ons had Ajax vroeg kunnen scoren, dan kan het zomaar zijn dat je tactiek niets waard blijkt. Het probleem is dat wat je ook bedenkt, ze kunnen zó goed voetballen, dat je altijd wel ergens op het veld een probleem hebt."

'Onbegrijpelijk hoe Tottenham begon'
5-3-2 spelen, zoals Tottenham tijdens het eerste half uur van het heenduel deed, is volgens Perez sowieso geen oplossing. "Het was onbegrijpelijk hoe Tottenham begon. Vooral omdat ze met die drie verdedigers tegen alleen Tadic bleven staan. Zelfs Jan Vertonghen, toch opgeleid bij Ajax, weigerde echt door te dekken. Kansloos", blikt de Deen terug tegenover het AD.

Perez ziet voor de return desondanks nog altijd kansen voor de Londenaren. "Ajax is heel goed, maar niet altijd, niet onder alle omstandigheden. Als Tottenham het fysieke gevecht zoekt, en dat zullen ze in de openingsfase zeker doen, kun je altijd een goal tegen krijgen. En dan is het maar de vraag hoe Ajax met die druk omgaat. Spurs heeft niets meer te verliezen, Ajax wel."

Ajax en Tottenham trappen woensdagavond om 21.00 uur af. De Amsterdammers beginnen met een 1-0 voorsprong aan het returnduel.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Wie bereikt de Champions League-finale woensdag?

(21269 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws