Koeman was pissig op Van Dijk: Dat kwam uit mijn tenen

Koeman was pissig op Van Dijk: "Dat kwam uit mijn tenen"

02-06-2019 19:08
25

Ronald Koeman leerde een wijze les van Johan Cruijff en paste die toe na de verloren UEFA Nations League-wedstrijd tegen Frankrijk van vorig jaar september. De bondscoach van Oranje was na afloop pissig op aanvoerder Virgil van Dijk, die de wind van voren kreeg nadat de spelers in de media aangaven het geen schande te vinden om van de wereldkampioen te verliezen. Koeman vond juist dat er een resultaat gehaald kon worden tegen Frankrijk.

"Dat kwam uit mijn tenen. Je moet als trainer beseffen of het kan", vertelt Koeman aan de NOS. "Dat ligt vaak aan de relatie die je met een speler hebt. Die is erg goed. We weten wat we aan elkaar hebben. Hij weet hoe ik werk en ik weet waar hij zich nog in kan verbeteren. Daar is hij in gegroeid. Het is een zeer verstandige jongen die weet hoe hij iets moet bereiken. Zijn uitstraling is geweldig."

Koeman snapte de houding van zijn spelers na het duel met Frankrijk niet en stak zijn boosheid niet onder stoelen of banken. "Bij dat moment van Frankrijk was ik echt pissed, pissed op het hele team. We waren goed, maar dat wil je gepaard zien gaan met een uitslag."

Van Dijk kreeg de wind van voren van Koeman. "Dat was ook het moment om het te laten zien. Als je dat zo laat horen en met je vinger naar de aanvoerder wijst, kan dat iets teweeg brengen. Wat ik van Johan Cruijff heb geleerd is dat het heel makkelijk is om de minste in de hiërarchie te bekritiseren, maar ik vind het juist heel sterk om ook een aanvoerder of heel beslissende speler zo te benaderen. Daarmee krijg je credits van je hele team, dat met iets bezig is."