Cillessen naar gevallen grootmacht Valencia: lekker team vol routine en talent

Cillessen naar gevallen grootmacht Valencia: lekker team vol routine en talent

Gepubliceerd: woensdag 26 juni 2019 om 16:30wo 26-06-2019 om 16:30

Laatste update: woensdag 26 juni 2019 om 16:59wo 26-06-2019 om 16:59

In Valencia komt Jasper Cillessen terecht bij een gevallen grootmacht die toewerkt naar een terugkeer in de Spaanse top. Het winnen van de Copa del Rey, de eerste hoofdprijs sinds 2008, was de kroon op het werk van trainer Marcelino. Met Cillessen erbij en waarschijnlijk meer aanwinsten op komst moet nu de volgende stap worden gezet. 

Valencia stond dagenlang op z'n kop nadat de plaatselijke trots eind mei het grote FC Barcelona had weten te verslaan in de bekerfinale. De fans van Los Che snakten na een prijzendroogte van elf jaar naar nieuw zilverwaar. Eind jaren negentig en in de periode daarna, onder coaches als Claudio Ranieri, Héctor Cúper en Rafa Benitez, reikte Valencia tot grote hoogtes. In 2000 én in 2001 verloor de club de Champions League-finale en onder meer twee landstitels (2002 & 2004) en de UEFA Cup (2004) werden aan het palmares toegevoegd. Het afscheid van Benitez, en later grote financiële problemen, leidden een donkere periode in. De beste spelers werden jaarlijks verkocht, waardoor FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid uit zicht raakten. Dieptepunt: twee keer op rij een twaalfde plaats in La Liga, in 2016 en 2017. 

Terug naar de top
Marcelino García Toral heeft sindsdien nieuw leven in het elftal geblazen. Onder zijn leiding kruipt Valencia langzaam weer richting de top. In opeenvolgende seizoenen kwalificeerde Marcelino zich met zijn ploeg voor de Champions League en afgelopen jaargang werd de halve finale van de Europa League bereikt. Ook pompt eigenaar en miljardair Peter Lim flink wat geld in het elftal. Zo maakte Valencia 40 miljoen euro over naar Parijs voor Gonçalo Guedes, kostte Geoffrey Kondogbia een kleine 30 miljoen en werden ook voor spits Rodrigo en verdediger Ezequiel Garay hoge transfersommen betaald. 

Met de ervaren Cillessen onder de lat krijgt Marcelino een uitstekende opvolger voor Neto, die de omgekeerde weg bewandelt naar FC Barcelona. Samen met Gabriel Paulista, oud-speler van onder meer Arsenal, vormt Garay het centrum in de achterhoede. De goalie van het Nederlands elftal krijgt in Mestalla mogelijk ook weer te maken met Jeison Murillo. Hij werd afgelopen seizoen door Valencia aan Barça verhuurd en is inmiddels teruggekeerd. De Fransman Mouctar Diakhaby, ook een centrale verdediger, staat te boek als een enorm talent. José Gayá, uit de befaamde opleiding van Valencia, is de vaste linksback. Zijn concurrent Toni Lato wordt momenteel aan PSV gelinkt. Op rechts kan Marcelino kiezen uit internationals Daniel Wass en Cristiano Piccini. 

 
Binnen zijn gebruikelijke 4-2-2-2 formatie kiest Marcelino doorgaans voor Kondogbia en captain Dani Parejo als blok op het middenveld. Controleur Francis Coquelin had tijdens de Copa del Rey-finale een basisplaats en Wass schuift ook regelmatig een linie naar voren. Of Carlos Soler actief blijft in Mestalla, moet de komende weken blijken. De multifunctionele middenvelder heeft zich met zijn uitstekende spel in La Liga en Europa in de kijker gespeeld bij grote clubs uit Engeland.

Guedes, de man op de linkerflank, is een oude bekende van Cillessen. Tijdens de Nations League-finale, eerder deze maand, knalde de Portugees de winnende treffer achter zijn nieuwe teamgenoot. 

Drie spitsen strijden om de twee posities voorin: Kévin Gameiro, Rodrigo en Santi Mina. Marcelino en Lim zouden volgens diverse media een oogje hebben Ayoze Perez. De aanvaller aast na vijf jaar Newcastle United op een terugkeer naar Spanje. Na de terugkeer van huurling Denis Cheryshev naar Villarreal is ook de komst van een extra vleugelaanvaller een must. 

Heeft Cillessen de juiste keuze gemaakt? Op welke posities heeft dit Valencia nog versterking nodig? Deel je mening in de comments! 

Poll

Is Valencia de perfecte club voor Cillessen?

(5128 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws