Smeets treft Ajax opnieuw: 'Zorgen dat er niet alleen over die goal wordt gepraat'

Smeets treft Ajax opnieuw: 'Zorgen dat er niet alleen over die goal wordt gepraat'

28-08-2019 12:36
52

Bryan Smeets is nog maar 26 jaar oud, maar kan nu al terugkijken op een turbulente carrière. De Maastrichtenaar behoorde tot de Oranje O17-selectie die in 2009 de EK-finale haalde, schoot zichzelf zeven jaar later de geschiedenisboeken in tegen Ajax en is anno 2019 één van de drijvende krachten bij het verrassende Sparta.

Tussendoor werd hij door SC Cambuur bedankt voor bewezen diensten: nadat de Leeuwarders in januari 2018 zijn contract ontbonden, zat Smeets de rest van het seizoen zonder club. "Ik heb toen echt momenten gehad dat ik wilde stoppen met voetballen. Dat mag je gerust weten", vertelt hij aan Voetbal International. Tijdens zijn ongewenste 'sabbatical' kwam Smeets zichzelf tegen. "Ik had momenten dat ik dacht: God Bryan jongen, wat ben je aan het doen, wat is er gebeurd, waar ligt het aan?"

Bij TOP Oss vond hij zichzelf terug: onder trainer Klaas Wels groeide hij tot de grote roerganger van de Brabanders, die zich verrassend plaatsten voor de play-offs. "Met Klaas kreeg ik een coach die heel hard met me heeft getraind. Die mag ik daarvoor heel dankbaar zijn. Daardoor heb ik ook een heel mooi seizoen gehad bij TOP Oss."

Hoewel hij inmiddels vrijwel wekelijks uitblinkt namens Sparta, zal Smeets voor altijd aan die ene goal op 8 mei 2016 worden herinnerd, zeker in aanloop naar Sparta-Ajax op zondag 1 september. Smeets heeft er vrede mee. "Natuurlijk zal mijn doelpunt voor De Graafschap dat Ajax de titel kostte in de aanloop naar zondag weer geregeld op de schermen voorbijkomen. Dat is prima." De Maastrichtenaar wil echter verder kijken. "Ik moet gewoon zo goed voetballen dat daar uiteindelijk niet meer alleen over gesproken wordt."