Beter AZ drukt Feyenoord met de neus op de feiten en verlaat Kuip met ruime zege

Beter AZ drukt Feyenoord met de neus op de feiten en verlaat Kuip met ruime zege

26-09-2019 21:49 Laatste update: 21:56
356

Feyenoord is tegen zijn eerste Eredivisie-nederlaag onder Jaap Stam aangelopen. De Rotterdammers ontvingen AZ in de eigen Kuip, hadden niet bijster veel te vertellen en moesten een ontluisterende 0-3 nederlaag incasseren.

Trainer Jaap Stam verraste met een basisplek voor Lutsharel Geertruida: de vervanger van de niet fitte Rick Karsdorp stond voor het eerst op Eredivisie-niveau in de basis en had het niet makkelijk tijdens de eerste helft. De rechtsback kreeg te maken met Oussama Idrissi en de continu opstomende Owen Wijndal, die voor het meeste Alkmaarse gevaar zorgde. Vlak voor rust leverde één van de AZ-aanvallen over links een treffer op: Idrissi gaf mee aan Wijndal, de voorzet was op maat en Myron Boadu gleed de 0-1 binnen.

Een kwartier daarvoor had Feyenoord even een opleving, maar Steven Berghuis vond het zijnet, Jens Toornstra teisterde de lat en Luciano Narsingh stuitte op doelman Marco Bizot. Berghuis vestigde vlak na de 0-1 de aandacht in negatief opzicht op zich: de linkspoot zette van achteren een wilde tackle in op Teun Koopmeiners, maar ontsnapte aan een rode kaart.

Na rust werd het er niet veel beter op: Calvin Stengs verraste Kenneth Vermeer met een schot vanuit de tweede lijn en Narsingh miste na een klein uur spelen de kans op de aansluitingstreffer. Yukinari Sugawara stuitte nog op Vermeer, maar de wedstrijd bloedde dood en AZ kreeg vijf minuten voor tijd zelfs nog de 0-3 cadeau. Eric Botteghin verslikte zich op kolderieke wijze in een korte doeltrap van Vermeer en Oussama Idrissi had de derde Alkmaarse treffer voor het inschieten.

AZ komt op zestien punten uit zeven duels en meldt zich vlak achter Ajax en PSV op de derde plaats. Voor Feyenoord is momenteel niet meer dan de koppositie in het rechterrijtje weggelegd. "Schaam je kapot", kregen de spelers vlak voor het laatste fluitsignaal nog van Het Legioen te horen.