AZ wint ook van Heracles en profileert zich als serieuze uitdager voor Ajax en PSV

29-09-2019 18:37
46

AZ heeft de 'thuiswedstrijd' tegen Heracles Almelo dik verdiend gewonnen. De Alkmaarders wisten de bal lang niet voorbij de uitblinkende Janis Blaswich te krijgen, maar Teun Koopmeiners en Calvin Stengs slaagden daar uiteindelijk toch in: 2-0.

Het aanvalstrio van AZ, deze keer bestaande uit Oussama Idrissi, Albert Gudmundsson (die na een half uur geblesseerd uitviel en werd vervangen door Calvin Stengs) en Myron Boadu, kreeg het publiek in Den Haag in de eerste helft meermaals op de banken. De uitblinker van de eerste helft speelde echter bij Heracles, want het was keeper Janis Blaswich die er voor zorgde dat de ploeg van trainer Frank Wormuth met 0-0 de rust haalde. De Duitser plukte de ene na de andere bal uit zijn doel en leek een onpasseerbare horde voor de aanvallers van AZ.

Op het moment dat Blaswich dan wel geklopt was, zoals bijvoorbeeld vlak voor rust, kregen de Heraclieden hulp van het aluminium. Een zwabberende voorzet van Jonas Svensson raakte de lat en de paal, waardoor het wonder boven wonder 0-0 stond toen beide ploegen de kleedkamer opzochten. Na rust bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde, maar kreeg AZ hulp uit onverwachtse hoek. Alexander Merkel zou een overtreding hebben begaan op Jonas Svensson, waarna specialist Teun Koopmeiners de strafschop keurig benutte: 1-0.

De Alkmaarders hadden geluk dat scheidsrechter Van Boekel de penalty toekende, maar in de eerste helft had AZ al een penalty verdiend. Van enige gerechtigheid was dus wel sprake, want de thuisploeg was ook het enige team dat enig aanspraak maakte op de overwinning. In de slotfase zorgde Calvin Stengs met een schot in de korte hoek dan ook voor de verdiende 2-0, waarmee de punten definitief binnen waren voor AZ. De ploeg van trainer Arne Slot stijgt door de zege naar de derde plaats met negentien punten uit acht wedstrijden. PSV en Ajax staat maar één punt voor op de Alkmaarders.