'Als talenten als De Ligt en De Jong vertrekken, moeten wij er klaar voor zijn'

'Als talenten als De Ligt en De Jong vertrekken, moeten wij er klaar voor zijn'

Gepubliceerd: zaterdag 12 oktober 2019 om 11:20za 12-10-2019 om 11:20

Michel Kreek, de jeugdcoördinator van Ajax, is dagelijks betrokken bij de opleiding van jonge talenten op De Toekomst. Zijn missie: het opleiden van die jonge spelers om vervolgens de stap naar het buitenland te kunnen maken.

Afgelopen transferperiode vertrokken Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong naar respectievelijk Juventus en FC Barcelona. "Dat is onze levenscyclus", begint Kreek tegen Gianluca di Marzio van Sky Sports Italy. "De Eredivisie is simpelweg niet van het niveau Premier League, Serie A of Primera Division. Het is dus normaal dat onze grootste talenten op den duur vertrekken om in de grotere competities te gaan spelen. Als wij spelers op kunnen leiden naar het niveau van Barcelona of Juventus, betekent het dat wij ons werk goed hebben gedaan."

"Wanneer spelers als Matthijs en Frenkie vertreken, moeten wij er als academie klaar voor zijn en nieuwe talenten aanleveren voor het eerste elftal", vervolgt Kreek. Ook dit seizoen breken er weer nieuwe spelers door, ziet hij. "Sergiño Dest, onze rechtsback, heeft de jeugdopleiding doorlopen en speelt nu in de Champions League. Ook andere talenten zullen snel doorbreken."

Kreek speelde zelf in de Serie A voor Padova en met zijn team moest hij er alles aan doen om degradatie te voorkomen. "Het was geweldig: ik had de UEFA Cup gewonnen met Ajax en werd naar Padova gehaald om daar het verschil te maken. In Italië telt er niets anders dan het resultaat, de drie punten. In Nederland zijn we juist veel meer bezig met de ontwikkeling van spelers en het entertainen van het publiek. Maar zo nu en dan missen we die vastberadenheid, als we dat kunnen toevoegen kunnen we in Nederland bijna het perfecte voetbalniveau bereiken."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws