Orde in de UEFA-chaos: wie kan Oranje treffen, welke wedstrijden staan al vast?
"Je gaat het pas zien als je het doorhebt", sprak een wijs man ooit. Die uitspraak gaat zeker op de EK-loting van zaterdag: de UEFA heeft zijn best gedaan om de procedure zo ingewikkeld mogelijk te maken, met vier deelnemers die nog niet eens bekend zijn. Achter de gecompliceerde gang van zaken gaat echter een zekere logica schuil. VoetbalPrimeur schept orde in de chaos, groep voor groep. Welke landen kunnen elkaar nog treffen?
Groep A (Rome-Baku)
1. Italië
2. Frankrijk/Polen/Zwitserland/Kroatië
3. Portugal/Turkije/Oostenrijk/Tsjechië/Zweden
4. Wales/Finland
Italië beleefde een perfecte kwalificatiecyclus, kwam in Pot 1 terecht en is als gastland al zeker van een plek in groep A. Mede-organisator Azerbeidzjan zal ontbreken op de eindronde, waardoor de Italianen nog in het ongewisse zijn over de drie tegenstanders. De Azzurri weten alleen dat ze geen van de overige gastlanden kunnen treffen: Nederland, Rusland en Denemarken vallen dus af. Blijven over: vier landen uit Pot 2 en vijf landen uit Pot 3. De twee rechtstreeks geplaatste landen uit Pot 4 – Wales en Finland – zullen de groep compleet maken.
Groep B (Sint Petersburg-Kopenhagen)
1. België
2. Rusland
3. Denemarken
4. Wales/Finland
Groep B is al bijna compleet. Rusland en Denemarken zijn als organisatoren aan elkaar gekoppeld en België is het enige niet-gastland in Pot 1 dat geen politieke spanningen met Rusland heeft. Het enige spanningselement in deze groep is de tegenstander uit Pot 4: wordt het Wales of Finland?
Groep C (Amsterdam-Boekarest)
1. Oekraïne
2. NEDERLAND
3. Portugal/Turkije/Oostenrijk/Tsjechië/Zweden
4. Roemenië/Georgië/Noord-Macedonië/Kosovo/Wit-Rusland
Nu wordt het gecompliceerd, aangezien ook de deelnemers aan de play-offs in de loting worden betrokken. Nederland is gastland van Groep C en weet al zeker dat het Oekraïne tegen gaat komen, vanwege de eerder genoemde politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Als medeorganisator Roemenië de play-offs met IJsland, Bulgarije en Hongarije doorkomt, zal het ook in Groep C belanden. Zo niet, dan is die eer weggelegd voor één van de vier ploegen uit Nations League-Divisie D, heeft de UEFA bepaald. Vijf van de zes landen in Pot 3 kunnen de groep volmaken, alleen gastland Denemarken heeft al elders onderdak gevonden.
Groep D (Londen-Glasgow)
1. Engeland
2. Frankrijk/Polen/Zwitserland/Kroatië
3. Portugal/Turkije/Oostenrijk/Tsjechië/Zweden
4. Schotland/Noorwegen/Servië/Israël
Een Britse derby in de poulefase behoort tot de mogelijkheden. Als Schotland als winnaar uit de Divisie C-play-offs komt, zal het tegen mede-organisator Engeland spelen. Aangezien de UEFA kwalificatiepad C aan deze poule heeft gekoppeld, maken Noorwegen, Servië en Israël dus kans om 'in plaats van' Schotland tegen Engeland te spelen. Verder kunnen alle niet-gastlanden uit Pot 2 en 3 in Groep D belanden.
Groep E (Bilbao-Dublin)
1. Spanje
2. Frankrijk/Polen/Zwitserland/Kroatië
3. Portugal/Turkije/Oostenrijk/Tsjechië/Zweden
4. Ierland/Bosnië-Herzegovina/Slowakije/Noord-Ierland
Een vergelijkbare situatie als in de vorige poule. Spanje is al direct geplaatst, mede-organisator Ierland moet eerst nog play-offs spelen. Als The Green Army voortijdig sneuvelt, is Bosnië-Herzegovina, Slowakije of buurman Noord-Ierland één van de landen in Groep E. Ook hier moeten de tegenstanders uit Pot 2 en 3 door middel van loting bepaald worden.
Groep F (München-Boedapest)
.1. Duitsland
.2. Frankrijk/Polen/Zwitserland/Kroatië
.3. Portugal/Turkije/Oostenrijk/Tsjechië/Zweden
.4. Hongarije/Bulgarije/IJsland/Georgië/Noord-Macedonië/Kosovo/Wit-Rusland
Let op: nu wordt het pas echt ingewikkeld. Duitsland zou namelijk een tegenstander uit Nations League-kwalificatiepad A óf D kunnen treffen. Dit hangt van de prestaties van Roemenië af: als het mede-gastland zich alsnog voor het EK plaatst, wordt het de tegenstander van Oranje en komt Georgië, Noord-Macedonië, Kosovo of Wit-Rusland bij Die Mannschaft in de poule. Als Roemenië het eindtoernooi niet haalt, neemt één van de drie play-offtegenstanders – gastland Hongarije, Bulgarije of IJsland – het op tegen Duitsland. De overige vier ploegen strijden dan voor een plekje in de poule van Oranje.
Achtste finale
1A-2C (Londen)
2A-2B (AMSTERDAM)
1B-Nummer drie (Bilbao)
1C-Nummer drie (Boedapest)
1F-Nummer drie (Boekarest)
2D-2E (Kopenhagen)
1E-Nummer drie (Glasgow)
1D-2F (Dublin)
Vetgedrukt = In deze wedstrijd kan Oranje terechtkomen.