Eredivisie verliest aansluiting, enorme financiële kloof Europese clubs nóg groter

Eredivisie verliest aansluiting, enorme financiële kloof Europese clubs nóg groter

Gepubliceerd: donderdag 16 januari 2020 om 13:49do 16-01-2020 om 13:49

Laatste update: donderdag 16 januari 2020 om 13:56do 16-01-2020 om 13:56

In 2018 hebben de dertig grootste clubs van Europa net zoveel geld verdiend als de overige 682 (!) Europese clubs bij elkaar. De groeiende denivellering blijkt uit cijfers van de UEFA. 

In het jaarlijkse rapport van de UEFA zijn ditmaal de cijfers van 2018 te lezen. Het grote verschil tussen de relatief kleine absolute top en de gigantische groep daaronder heeft ook zijn weerslag op de salarissen die club uitbetalen. In 2018 gingen de salarissen van de vijf grootste competities van Europa in totaal meer dan een miljard omhoog. In de overige vijftien landen van de top-twintig stegen de salarissen gemiddeld slechts met 49 miljoen euro.

Nederland is zelfs nog een uitzondering op dat gegeven: het gemiddelde salaris in de Eredivisie daalde zelfs met één procent. Van de twintig grootste competities gingen alleen de voetballers in Oostenrijk (twee procent) en Griekenland (twaalf procent) er nog meer op achteruit. 

De UEFA is niet bij met de denivellering die plaatsvindt en noemt het een 'gevaar voor het Europese voetbal'. De bond gaat de ontwikkeling nauwlettend in de gaten houden. 

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws