Inspanningsfysioloog verrast door blessurecrisis Ajax: 'Niet afdoen als pech'

Inspanningsfysioloog verrast door blessurecrisis Ajax: 'Niet afdoen als pech'

03-02-2020 18:18
79

Dat de spelers van Ajax momenteel bij bosjes omvallen, moet volgens Raymond Verheijen niet zomaar worden afgedaan als pech. De inspanningsfysioloog vindt het moment van de Amsterdamse blessurecrisis – zo kort na de winterstop - vreemd, vertelt hij aan Voetbal International.

De landskampioen mist momenteel zes basisspelers. Verheijen geeft aan dat hij niet precies weet wat Ajax na de winterstop heeft gedaan, maar is wel verrast. "Als ik Ten Hag was, zouden spierblessures met slechts een wedstrijd per week mij zorgen baren. Je zou dit eerder verwachten in een drukke periode met midweekse Europese wedstrijden en vliegreizen. Hopelijk doen ze het niet af als pech maar doen ze kritisch intern onderzoek zodat het niet nog een keer gebeurt."

Ajax moet niet alleen kijken naar hoe de blessure is ontstaan, maar ook naar de periode voor de blessuresituaties, aldus Verheijen. Hij stelt dat de onderliggende oorzaak vaak een opeenstapeling van vermoeidheid is of van te intensieve trainingen in combinatie met te weinig hersteltijd. "Zolang je maar bereid bent om heel kritisch te zijn richting jezelf en elkaar. Ik schat Ten Hag in als iemand die deze antwoorden wil hebben."

De oefenmeester van Ajax wees na de topper tegen PSV (1-0) vooral naar de overvolle speelkalender. "In zijn algemeenheid heeft Ten Hag gelijk over speelkalender. Maar vlak na de winterstop zou dit probleem/gevaar het kleinst moeten zijn, omdat spelers zojuist een rustperiode hebben gehad", stelt Verheijen. "Gas geven na de winterstop is prima als je een wedstrijd per week speelt, maar dat gas moet wel geleidelijk worden opgevoerd en niet te snel open worden gezet."

Tegen PSV vielen Quincy Promes, Joël Veltman en Ryan Babel geblesseerd uit. Zij voegen zich in de ziekenboeg bij Zakaria Labyad, David Neres, Hakim Ziyech en Daley Blind. Die laatste twee lijken wel op de weg terug.