'Sinds Ziyech Chelsea pijnigde, kreeg zijn reputatie een compleet nieuwe dimensie'

'Sinds Ziyech Chelsea pijnigde, kreeg zijn reputatie een compleet nieuwe dimensie'

Gepubliceerd: donderdag 13 februari 2020 om 11:15do 13-02-2020 om 11:15

De sportieve toekomst van Hakim Ziyech is uiteraard ook aan de andere kant van Het Kanaal het gesprek van de dag. De spelmaker vestigde zijn naam tijdens de Champions League-wedstrijden tussen Ajax en Chelsea, zijn huidige én toekomstige werkgever. VoetbalPrimeur peilde de stemming in Engeland, in aanloop naar Ziyechs langverwachte transferklapper.

Tijdens Ajax' zegereeks in het vorige Champions League-seizoen viel Ziyech al op in Engeland. Na de 4-4 op Stamford Bridge van begin november kon niemand meer om de Marokkaans international heen. "Toen heeft hij de ploeg van Frank Lampard gepijnigd", verzekert Jack Rosser van de Evening Standard in gesprek met VoetbalPrimeur. "Zijn reputatie hier heeft sindsdien een totaal nieuwe dimensie gekregen."

'Ziyech fits the bill'
The Blues zijn al langere tijd op zoek naar een buitenspeler, aangezien Pedro uit zijn contract loopt en ook de gesprekken met Willian moeizaam verlopen. Ziyech is dus meer dan welkom bij de regerend Europa League-winnaar. "Lampard zoekt al langere tijd naar een buitenspeler met scorend vermogen, die Tammy Abraham ook van aanvoer kan voorzien. Ziyech fits that bill: voetbalvolgers kijken ernaar uit om hem in de Premier League aan het werk te zien", aldus Oliver Harbord, die Chelsea volgt namens Football.London. "Lampard krijgt meer opties en het spel van Chelsea krijgt meer diepte. Het lijkt mij een zeer verstandige deal."

Ziyech is voor 45 miljoen euro over te nemen: voor de club van Roman Abramovich is dat natuurlijk geen onoverkomelijk bedrag. "Wilfried Zaha (Crystal Palace, red.) zou 95 miljoen moeten kosten, Jadon Sancho (Borussia Dortmund, red.) zit zelfs over de 130 miljoen. In de markt van vandaag de dag is dit echt een koopje", stelt Harbord. "Iemand met zoveel scorend vermogen en assists in huis halen, die bovendien pas 26 is: excellent business. Chelsea heeft veel grote bedragen gespendeerd aan spelers die het totaal niet waargemaakt hebben."

"Een buitengewoon getalenteerde speler"
Ook Rosser denkt dat de miljoenen goed besteed zijn. "Hij is een buitengewoon getalenteerde speler. Dat hij afkomstig is uit de Eredivisie, zou geen verschil moeten maken." De journalist verwacht ook geen aanpassingsproblemen. "De stap naar de Premier League kan een grote uitdaging zijn, maar ik neem aan dat hij goed begeleid zal worden. Steven Bergwijn heeft onlangs al laten zien dat de stap vanuit Nederland te overbruggen is. Ziyech kan echter een hele voorbereiding meemaken, dus hij zou zich gemakkelijk aan moeten kunnen passen."

Harbord houdt nog een kleine slag om de arm. "Voor buitenspelers kan de Premier League een lastige competitie zijn: kijk maar naar alle tackles die Eden Hazard te verduren kreeg. Hij gaat ongetwijfeld meer voor zijn kiezen krijgen dan hij in Nederland gewend is." De in Dronten geboren linkspoot zal echter alle vertrouwen van Lampard krijgen, is de algehele verwachting. "Buitenspelers krijgen in zijn 4-2-3-1 volop de kans om te excelleren. Dit systeem past perfect bij Ziyech", aldus Harbord. "Callum Hudson-Odoi zal zijn concurrent worden: een groot talent, maar nog geen nailed-on starter", vult Rosser aan.

Gezelschap van Onana?
Wellicht krijgt Ziyech nog Amsterdams gezelschap in Londen, gezien de huidige keeperscrisis op Stamford Bridge: Chelsea betaalde in 2018 een recordbedrag voor Kepa, die zijn basisplek nu kwijt is aan de dertien jaar oudere Willy Caballero. Andre Onana wordt nu in het geruchtencircuit aan Chelsea gelinkt. "Een interessante situatie", beaamt Rosser, die overigens nog geen signalen over concrete interesse heeft opgevangen. Harbord heeft de verhalen ook meegekregen. "Chelsea is zonder twijfel op zoek naar een nieuwe keeper en Onana staat waarschijnlijk op de radar. Ze zullen echter niet de enige gegadigden zijn."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws