Ajax op de rand van de afgrond: kansloos onderuit in treurspel tegen Getafe

20-02-2020 20:50 Laatste update: 20:53
362

Ajax heeft geen poot aan de grond gekregen tijdens de eerste slag in het Europa League-tweeluik met Getafe. De Spanjaarden deden er alles aan om de wedstrijd te ontregelen en hielden het aanvallend onmachtige Ajax in bedwang.

De Amsterdammers startten met Daley Blind en Hakim Ziyech, met Lassina Traoré in de punt van de aanval, met Edson Álvarez centraal achterin en met Bruno Varela op doel. De Portugees verslikte zich bijna in één van zijn eerste terugspeelballen, maar herpakte zich in de loop van de eerste helft. Varela bracht redding op een afstandspoging van Deyverson en won een één op één duel met Nemanja Maksimovic.

In de slotfase van het eerste bedrijf kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong: de buitenspelval van Ajax werd na een kort genomen vrije trap omzeild, Mathías Olivera trok de bal knap voor en Deyverson tekende de 1-0 aan. De wedstrijd lag vervolgens enige tijd stil: de doelpuntenmaker vierde zijn treffer voor het uitvak, werd geraakt door een aansteker en ging met veel theater naar het gras.

Na rust werd het er niet bepaald beter op voor Ajax, dat steeds gefrustreerder raakte: Nicolás Tagliafico liep zelfs een schorsing op, nadat hij een gele kaart pakte en Ryan Babel liet zich verleiden tot een imitatie van een rollende tegenstander. Van goed voetbal en uitgespeelde kansen was al lang geen sprake meer. Het harde, uitstekend georganiseerde én theater makende Getafe trok de voorsprong over de streep. In de blessuretijd werd het zelfs nog 2-0: Sergiño Dest veranderde een inzet van invaller Kenedy ongelukkig van richting en liet Varela kansloos, na een slippertje van Perr Schuurs.

Getafe verschafte zich een uitstekende uitgangspositie voor de return in Amsterdam op donderdag 27 februari. Ajax zal om 21.00 uur aftrappen en moet minimaal twee keer scoren.