'De UEFA en de FIFA zijn knettergek en niet van deze wereld, het is absurd'

'De UEFA en de FIFA zijn knettergek en niet van deze wereld, het is absurd'

Gepubliceerd: woensdag 1 april 2020 om 18:32wo 01-04-2020 om 18:32

Het streven van de UEFA om de nationale competities ook na 1 juli te willen uitspelen, zorgt voor de nodige twijfels. Zaakwaarnemer Rob Jansen snapt helemaal niets van die keuze, terwijl hoogleraar sport en recht Marjan Olfers op de juridische problemen wijst.

"Ze zijn knettergek", steekt Jansen van wal tegenover RTL Nieuws. "Hoe naïef ben je? Er is geen enkele reden om met gevaar voor de gezondheid over een paar maanden te gaan voetballen. Er is geen sportieve, gerechtvaardigde manier om de competities uit te spelen. Wel een economische, maar op dit moment kost alles geld hoor."

"De UEFA en FIFA? Zijn niet van deze wereld, die hebben geen idee", vervolgt Jansen. "Vanwege het virus kunnen groepstrainingen helemaal niet plaatsvinden. En die heb je toch echt nodig om je voor te bereiden op wedstrijden. Bovendien zijn sommige spelers per 1 juli weg, omdat hun huidige contract dan is afgelopen, of ze hebben al ergens anders getekend."

Olfers, hoogleraar sport en recht aan de VU in Amsterdam, erkent dat het juridisch gezien een hels karwei wordt om contracten die op 1 juli aflopen te verlengen. "Speler en club moeten er uit zien te komen. Dus stel dat Ajax en Chelsea allebei akkoord zijn met het feit dat Ziyech langer in Amsterdam blijft. Dan moet je nog kijken of de speler er mee akkoord gaat. Want de UEFA en de FIFA  gaan niet over individuele contracten. Ze kunnen dat niet afdwingen."

Jansen wijst ook op het financiële belang van de spelers. "Ziyech kan na 1 juli veel meer gaan verdienen bij Chelsea. Wie gaat dat verschil betalen? Je hebt ook met de mening van de speler te maken. Hij kan arbeidsrechtelijk gezien weigeren terug te gaan. Als Hakim dat uit goede wil wél doet, wie staat er dan garant als hij in die verlengde periode zwaar geblesseerd raakt bij Ajax? Het is absurd."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws