Van der Sar countert Van Gaal: 'Ajax wordt het hardste geraakt als we stoppen'

Van der Sar countert Van Gaal: 'Ajax wordt het hardste geraakt als we stoppen'

Gepubliceerd: maandag 6 april 2020 om 20:31ma 06-04-2020 om 20:31

Het interview dat Louis van Gaal afgelopen zaterdag in het Algemeen Dagblad gaf heeft een hoop losgemaakt. Daarin stelde hij dat onder meer Ajax de coronacrisis misbruikt door het seizoen af te willen kappen, net als alle andere clubs die virtueel een Europees ticket hebben. Ajax-directeur Edwin van der Sar reageert.

Ajax staat bovenaan en zou baat hebben bij een vroegtijdig einde van de Eredivisie. "Dat is natuurlijk niet zo", reageert Van der Sar tegenover het Algemeen Dagblad op de kritiek van Van Gaal. "Als we stoppen, dan worden wij met onze dure huishouding zelfs het hardst geraakt. Harder dan dat we door kunnen gaan. Iedereen gaat er ook maar vanuit dat de kampioen van Nederland zich rechtstreeks kwalificeert voor de Champions League en al 40 miljoen euro rijker is."

Met de huidige stand gaat Ajax de Champions League in, maar de kans bestaat dat er gewoon weer een voorronde moet worden gespeeld als het seizoen niet wordt afgemaakt. Dat heeft te maken met de coëfficiëntenlijst van vorig seizoen. "En wat gebeurt er als de Champions League helemaal niet meer wordt hervat? Wij voetballen voor onze supporters. En het lijkt mij sterk dat die op de tribune mogen zitten als we in juni hervatten. Ook daarom adviseren we te stoppen."

Van der Sar zegt dat Ajax 470 werknemers in dienst heeft en de spelerssalarissen in ruim twee jaar van 25 naar 55 miljoen euro zijn gestegen. Omdat Ajax beursgenoteerd is kan Van der Sar niet zeggen hoeveel de club lijdt. 

"Maar er komt niets binnen nu. Onze drie fanshops zijn gesloten, maar de huur en personeelskosten lopen door. We hebben gelukkig langlopende contracten met onze sponsors Ziggo en Adidas, maar we hebben ook zakelijke relaties die het lastig hebben. De voetbalwereld gaat er straks ook echt anders uitzien, ook de transfermarkt. En wij zijn erg afhankelijk van transfers. We willen aanhaken bij de Europese top en geven structureel meer uit dan dat er binnenkomt. Voor de coronacrisis stevenden we daarom al af op een verlies."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws