De Boer: 'Ajax was echt not amused als je het weggaf, maar ik schaamde mij gewoon'

De Boer: 'Ajax was echt not amused als je het weggaf, maar ik schaamde mij gewoon'

21-04-2020 18:34
17

Ronald de Boer ziet spelers tegenwoordig vaak van shirtje ruilen na een wedstrijd, maar in zijn tijd bij Ajax was dat absoluut niet toegestaan. Dat vertelt de oud-international bij talkshow M.

"Wij mochten bij Ajax echt nooit van shirt ruilen. Als je dat deed, dan werd Sjaak Wolfs (oud-materiaalman, red.) heel kwaad, omdat je dat echt moest overleggen", stelt De Boer. "Ze hadden in principe twee shirts. Je had vaak ook geen naam op je rug. Er stond bijvoorbeeld het nummer zes op, maar die kon de volgende keer weer door een ander worden gedragen."

"Het zat in de begroting. Je kreeg een bepaald aantal shirts en dan was Ajax echt not amused als je die weggaf", vervolg De Boer. Na zijn overstap naar FC Barcelona bestond dat probleem niet meer. "Daar kreeg je elke wedstrijd twee shirts. Die mocht je gewoon weggeven na elke wedstrijd." Ook in Amsterdam kon hij dat vaak echter niet laten. "Als het grote Ajax ga je toch niet zeggen dat je je shirtje niet mag ruilen? Ik schaamde mij gewoon, want dat was echt in de jaren 1995, 1996."

Nathan Rutjes merkt op dat hij bij clubs als Sparta, MVV en Roda JC ook niet zomaar zijn shirt mocht weggeven. "Zelfs in deze tijd konden we niet zomaar van shirt wisselen. Als iemand een shirt van mij wilde, dan gaf ik het wel, maar dan zei de club wel: Oké, nu komt er wel tachtig euro bij voor jou. Dat bedrag moest je dan gewoon zelf lappen."