'Maar één optie' voor KNVB: 'AZ moet CL-ticket aan PSV geven, geen degradanten'

'Maar één optie' voor KNVB: 'AZ moet CL-ticket aan PSV geven, geen degradanten'

22-04-2020 16:56
279

Valentijn Driessen van De Telegraaf vindt dat het lopende seizoen nietig moet worden verklaard. AZ zou in dat geval het Champions League-ticket aan PSV moeten laten, terwijl er geen clubs degraderen én promoveren.

Het seizoen in de Eredivisie en Eerste Divisie wordt naar alle waarschijnlijkheid vrijdag definitief beëindigd. De vraag is onder meer hoe de Europese tickets worden verdeeld. Driessen vindt dat het huidige seizoen ongeldig moet worden verklaard en de ranglijst van het seizoen 2018/2019 als leidraad moet dienen.

"De KNVB kan vrijdag maar een ding beslissen: door de huidige stand moet een groot kruis", aldus de chef voetbal van De Telegraaf. "Gewoon nietig verklaren deze competitie, want je kunt wel allerlei dingen gaan verzinnen, maar de KNVB heeft zelf een bestuurlijk precedent geschapen. In het amateurvoetbal zijn alle wedstrijden als niet gespeeld verklaard, dat moet je dan ook in het betaald voetbal doen."

Driessen stelt dat er in dat geval geen 'willekeurige slachtoffers' vallen. "Met willekeur krijg je heel snel dat clubs naar de rechter stappen. Als je tegen ADO Den Haag zegt: Jullie degraderen, dan zeggen zij gelijk: Maar we hebben nog acht wedstrijden om ons veilig te spelen, jullie kunnen ons niet laten degraderen."

Het voorstel van Driessen: de competitie als niet gespeeld beschouwen en terug naar 1 juni 2019. In dat geval behoudt Ajax zijn Champions League-ticket, maar moet nummer twee AZ in de Europa League starten en gaat nummer vier PSV tóch naar de Champions League-voorronde. Feyenoord en FC Utrecht krijgen een startbewijs voor de Europa League.

Driessen heeft ook een plan voor de promotie en degradatieregeling in gedachten. "ADO en RKC Waalwijk blijven erin en SC Cambuur en De Graafschap promoveren niet. Dat zou het meest eerlijke verhaal zijn. Dan blijven er twintig teams in de Eredivisie spelen en niet achttien."

"De KNVB moet leiderschap tonen, maar er zijn natuurlijk slachtoffers. AZ is natuurlijk een slachtoffer. Die gaan voorronde Europa League spelen, terwijl ze nu op een plaats staan die ze in de voorronde van de Champions League brengt. Ze hebben een geweldig seizoen gedraaid, maar uiteindelijk moeten ze het doen met slechts complimenten. Daar koop je natuurlijk geen brood voor", besluit Driessen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie