Telegraaf: top-vier wil ADO en RKC in Eredivisie houden, KNVB heeft laatste woord

Telegraaf: top-vier wil ADO en RKC in Eredivisie houden, KNVB heeft laatste woord

23-04-2020 23:27 Laatste update: 23:36
188

Voor Keuken Kampioen Divisie-koploper SC Cambuur en runner-up De Graafschap breekt een belangrijke dag aan: zij zullen vermoedelijk vrijdag horen of ze naar de Eredivisie mogen promoveren. De KNVB wil dat er komend seizoen 'gewoon' achttien clubs in de Eredivisie spelen, meldt De Telegraaf op basis van bronnen in Zeist.

Of dat dezelfde zijn als in het seizoen 2019/2020, zal echter nog besproken moeten worden door de clubs. KNVB-directeuren Eric Gudde en Jean Paul Decossaux mogen uiteindelijk beslissen wie opgelucht adem kunnen halen: Cambuur en De Graafschap óf degradatiekandidaten ADO Den Haag en RKC Waalwijk. Opmerkelijk genoeg hebben topclubs Ajax, AZ, Feyenoord en PSV liever dat ADO en RKC in de Eredivisie blijven, aldus De Telegraaf. ADO heeft al aangekondigd beroep aan te tekenen als het veroordeeld wordt tot degradatie.

Wedden

Meer odds

Verder heeft het er alle schijn van dat er géén kampioen zal komen en dat de Europese tickets op basis van 'sporting merits' worden verdeeld, zoals de UEFA eerder op de dag al aankondigde. Ajax zou daardoor direct de Champions League in gaan, AZ naar de voorrondes voor het miljardenbal en Feyenoord (groepsfase), PSV en Willem II (beiden voorrondes) naar de Europa League. FC Utrecht vist achter het net, hoewel het de bekerfinale had gehaald én op koers lag voor de play-offs om Europees voetbal. De KNVB denkt echter na over een compensatie.

Compensatie bij degradatie
Ook Cambuur en De Graafschap maken aanspraak op een tegemoetkoming, als ze in de Keuken Kampioen Divisie moeten blijven. Dat geldt ook voor ADO en RKC bij een eventuele gedwongen degradatie. Periodekampioenen NAC Breda en FC Volendam kunnen zich nu niet in de promotiestrijd mengen. Of de KNVB ook hen zal compenseren, zal nog moeten blijken.

De Nederlandse profclubs gaan vrijdag met elkaar en met de KNVB in conclaaf. Premier Mark Rutte verklaarde eerder deze week al dat er sowieso niet gevoetbald kan worden voor 1 september. De KNVB wilde het seizoen 2019/2020 aanvankelijk wel uitspelen, maar heeft daar alsnog van af moeten zien.