De Graafschap en Cambuur wijzen op 'gebrekkige procedure', KNVB wil regels volgen

De Graafschap en Cambuur wijzen op 'gebrekkige procedure', KNVB wil regels volgen

08-05-2020 13:02
41

Vrijdagochtend diende in de rechtbank van Utrecht het kort geding van Cambuur en De Graafschap tegen de KNVB. De twee clubs willen via de rechter promotie naar de Eredivisie afdwingen en daarmee een competitie van twintig clubs bewerkstelligen.

Cambuur en De Graafschap
De twee clubs vielen de 'gebrekkige procedure' aan die de KNVB georganiseerd zou hebben om tot een besluit te komen over promotie en degradatie. Advocaat Dolf Segaar, die Cambuur en De Graafschap vertegenwoordigde, liet weten dat het bestuur betaald voetbal juridisch gezien niet had mogen beslissen over het einde van het seizoen.

Daarnaast stipte Segaar aan dat er onzorgvuldig is gehandeld en er 'een gebrekkige procedure' is gehanteerd. Hij wijst daarbij ook op de commotie die na het besluit in het betaald voetbal en in de media is ontstaan.

De manier waarop de KNVB is omgegaan met de negen clubs die zich onthielden van stemmen bij de beruchte stemming kan ook niet op goedkeuring rekenen van de twee clubs. Het stemgedrag van clubs had volgens hem heel anders kunnen zijn als van tevoren bekend was dat blanco stemmen mee zouden tellen bij tegenstemmen. Segaar sloot af met het verzoek aan de rechter om de KNVB te verplichten om zo snel mogelijk een algemene vergadering betaald voetbal te beleggen.

KNVB
De voetbalbond had bij monde van advocaat Harro Knijff een geheel andere zienswijze. De KNVB zegt heel zorgvuldig besloten te hebben over wat te doen met de professionele voetbalcompetities in Nederland. De kritiek op de veelbesproken stemming met clubs, een punt waar ook de rechter meer van wilde weten, slaat Knijff van tafel. Hij zegt dat het een peiling was, maar dat het bestuur betaald voetbal sowieso mocht besluiten.

Een opvallende opmerking van de advocaat van de KNVB betrof de mening van de media over de besluitvorming in Zeist. Knijff liet optekenen dat in de pers gesteld werd dat het bestuur betaald voetbal verantwoordelijkheid moest nemen en dat het dus duidelijk was dat de eindbeslissing over de afwikkeling van het seizoen bij de KNVB zou liggen.

Tenslotte concludeerde Knijff dat promotie en degradatie alleen toegestaan is als de geldende regels rond promotie en degradatie zijn gevolgd. Dat kan pas zijn na afloop van een volledige competitie en in dit geval is dat dus volgens de KNVB niet mogelijk. De bond had het volgens Knijff nooit goed kunnen doen: 'Dat ik hier zou zitten was zeker, maar het was de vraag of dat met RKC en ADO zou zijn of met Cambuur en De Graafschap.'

Uitspraak
Na de sluiting van de zitting gaf de rechter aan dat hij het liefst donderdag 14 mei wil aanhouden als streefdatum om de uitspraak te kunnen doen. "Er is veel gezegd vandaag en ik heb huiswerk. Maar we gaan ons best doen, want we snappen dat er voor iedereen - KNVB en clubs - behoefte is aan duidelijkheid."