'Financiële crisis voor Barça en Real: nieuwe salarisverlaging van 30 procent'

'Financiële crisis voor Barça en Real: nieuwe salarisverlaging van 30 procent'

Gepubliceerd: zondag 10 mei 2020 om 07:58zo 10-05-2020 om 07:58

De coronacrisis laat net als bij alle Europese topclubs ook diepe sporen na bij FC Barcelona en Real Madrid. De Spaanse grootmachten moeten verder bezuinigen op onder meer de salarissen, zo meldt AS.

Real Madrid kwam eerder overeen met de spelers om tien procent van het inkomen in te leveren, en twintig procent als de Primera División niet wordt afgemaakt. Dat is vermoedelijk niet genoeg. De Koninklijke overweegt een salarisverlaging van nog eens dertig procent voor de A-selectie, de bestuurders én de spelers van Real Madrid Castilla, het tweede team. De achthonderd overige werknemers worden wederom ontzien.

Real Madrid had dit seizoen zo'n 822 miljoen euro aan inkomsten beraamd: 161 miljoen euro aan seizoenkaarten en ticketverkoop, 109 miljoen aan vriendschappelijke en internationale duels, 180 miljoen aan tv-gelden en 371 miljoen aan marketing. Al die factoren staan onder druk. In het gunstigste geval lopen de Madrilenen 165 miljoen mis. Zelfs dat vormt al een groot probleem, aangezien de club een kostenpost van 741 miljoen heeft.

Daardoor moet Real Madrid in de uitgaven snijden. De recordhouder in de Champions League geeft 283 miljoen uit aan de salarissen van de A-selectie. Als de spelers nog eens dertig procent afstaan, bespaart de club meteen 85 miljoen. Topverdieners zijn Sergio Ramos en Gareth Bale met 14,5 miljoen. Zij zouden in dat scenario 4,3 miljoen verliezen.

FC Barcelona
FC Barcelona zit ondertussen in hetzelfde schuitje. Ook de Catalanen leven in onzekerheid door de crisis. In Camp Nou lopen ze dit seizoen al 120 tot 140 miljoen mis. De begroting zal 250 miljoen lager uitvallen. Barça rekende aan het begin van het seizoen nog op een omzet van 1047 miljoen, waarvan 65 procent voor salarissen was bestemd, zo'n 680 miljoen.

Aangezien het budget zal zakken naar 750 miljoen moet ook het salarishuis op de schop. Om niet meer dan 60 à 65 procent aan salarissen uit te geven volgend jaar moet daar 230 miljoen op worden bezuinigd. Grote aankopen worden daarmee steeds onwaarschijnlijker, tenzij de club tal van spelers van de hand weet te doen.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws