Derde UEFA-toernooi op komst: bekerwinst geeft meer garanties dan plek 2 en 3

Derde UEFA-toernooi op komst: bekerwinst geeft meer garanties dan plek 2 en 3

12-09-2020 11:30 Laatste update: 11:25
92

Het Europese seizoen 2020/2021 is pas net begonnen, maar toch is het ook interessant om al naar de volgende voetbaljaargang te kijken. Er zullen namelijk weer – voor het eerst sinds de eeuwwisseling – drie Europese toernooien zijn: de Champions League en de Europa League krijgen gezelschap van de Conference League. Hoe ziet de Europese route er voortaan uit voor de Nederlandse clubs? VoetbalPrimeur legt het uit.

Nederlandse afgevaardigden
De coëfficiëntenranking over de periode 2015-2020 is leidend voor de verdeling van de Europese tickets in 2021/2022. Nederland sloot het voorbije seizoen af als nummer tien van Europa en mag daardoor vijf clubs afvaardigen: één daarvan start in de Champions League-groepsfase, één in de Champions League-voorrondes, één in de Europa League-voorrondes en twee in de Conference League-voorrondes.

Champions League (minimaal één, maximaal twee Nederlandse clubs)
Aan de opzet van de Champions League verandert niets. 26 clubs plaatsen zich rechtstreeks voor de poulefase: vier landskampioenen en twee niet-landskampioenen stromen in via de voorrondes. De Eredivisie-kampioen van '20/'21 mag sowieso direct het miljardenbal in.

De nummer 2 begint in de tweede voorronde, maar moet het wel heel bont maken wil het niet tot aan de winterstop verzekerd zijn van Europees voetbal. Als er in de Champions League-voorrondes wordt verloren, volgt er een herkansing in de Europa League: nu is er met de Conference League nóg een escape bij gekomen. Eén gewonnen tweeluik is genoeg voor Europees voetbal tot december, maar met drie verloren tweeluiken is het onherroepelijk afgelopen, tweede plek in de Eredivisie of niet.

Europa League (minimaal nul, maximaal twee Nederlandse clubs)
Het tweede toernooi van Europa wordt juist afgeslankt: de afgelopen jaren speelden er 48 teams in de groepsfase, vanaf '21/'22 zullen dat er – net als in de Champions League – 32 zijn. De Nederlandse inbreng zal dan ook een stuk kleiner worden. Vorig jaar speelden AZ, PSV én Feyenoord in de Europa League-poulefase, komend seizoen zouden er vier Nederlandse clubs – AZ, Feyenoord, PSV en Willem II – actief kunnen zijn, maar in 2021 krijgt Nederland maximaal twee tickets.

De eerste is bestemd voor de winnaar van de KNVB Beker (of de nummer 3 van de ranglijst, mocht de beker gewonnen worden door de nummer één of twee). Deze ploeg komt in de laatste Europa League-voorronde terecht, maar is al zeker van Europees voetbal tot aan de winterstop. Als de Europa League een brug te ver blijkt, is de groepsfase van de Conference League namelijk het vangnet. De nummer 2 van de Eredivisie kan ook in de Europa League terechtkomen, als het sneuvelt in de Champions League-voorronden.

Conference League (minimaal nul, maximaal vier Nederlandse clubs)
Het nieuw te vormen toernooi krijgt ook 32 deelnemers in de poulefase. De kans is groot dat hier Nederlandse clubs tussen zitten, al moeten zij wel eerst door de voorrondes heen. De nummer 3 van de Eredivisie (of de nummer 4, afhankelijk van wie de beker wint) begint in de derde voorronde. De winnaar van de play-offs stapt één halte eerder in en moet dus drie voorrondes overleven voordat de groepsfase begint. De nummer 2 en de bekerwinnaar kunnen ook nog in de Conference League instromen, mits ze afhaken in de Champions League- en/of Europa League-voorronde.

Conclusies
De Conference League: het klinkt niet bepaald opwindend, maar het nieuwe UEFA-toernooi lijkt voor ons zeer interessant te worden. Naar verwachting zal het merendeel van de Nederlandse clubs uitkomen in deze competitie, die minder sterk bezet is dan de Europa League. De Eredivisie-kampioen mag bovendien weer direct de Champions League in. 'We' zouden de komende jaren weer flink kunnen gaan scoren op de coëfficiëntenranglijst.

Op binnenlands niveau is met name de strijd om de KNVB Beker een stuk interessanter geworden. Winst van de Dennenappel is namelijk een garantie op Europees voetbal tot aan de winterstop, hetzij in de Europa League, hetzij in de Conference League. Een tweede en een derde plek in de Eredivisie zijn dat niet. In het recente verleden gaven Ajax en PSV de beker weg door hun tweede elftal op te stellen tegen SC Cambuur en RKC Waalwijk: het lijkt niet waarschijnlijk dat we dit nog vaker mee gaan maken.

De grootste winnaar van het nieuwe format zetelt echter in het Zwitserse Nyon. De UEFA mag dit seizoen al 120 poulewedstrijden, verdeeld over twee toernooien, organiseren en uitzenden: vanaf 2021 worden dat er zelfs 144, verdeeld over drie toernooien. Meer wedstrijden, meer exposure, meer inkomsten voor de Europese voetbalbond.

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)