Ajax heeft na Europese kater aan één helft genoeg tegen weerloos PEC

Ajax heeft na Europese kater aan één helft genoeg tegen weerloos PEC

12-12-2020 21:46 Laatste update: 23:08
120

Ajax heeft de frustraties van de Champions League-uitschakeling tegen Atalanta Bergamo van zich af kunnen spelen. De thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle verliep volstrekt rimpelloos: na amper tien minuten was de buit in feite al binnen voor de ploeg van Erik ten Hag.

Ajax had tegen Liverpool, FC Twente en Atalanta drie nederlagen op rij moeten slikken, maar het werd al snel duidelijk dat die serie geen vervolg zou krijgen tegen PEC. De flink gewijzigde ploeg van Ten Hag – Sean Klaiber, Daley Blind, Quincy Promes en Klaas-Jan Huntelaar in plaats van Noussair Mazraoui, Lisandro Martínez, Zakaria Labyad en Brian Brobbey – stond binnen de kortste keren op een 2-0 voorsprong. Huntelaar klopte doelman Michael Zetterer in de lucht na een voorzet van Antony, die ook aan de basis stond van de 2-0 van Promes.

In het vervolg van de eerste helft bleef de schade beperkt voor PEC, dat kort na de 2-0 aan een strafschop ontsnapte: Sai van Wermeskerken kreeg de bal tegen zijn arm, maar de arbitrage kwam niet in actie. Zetterer hield Promes en Nicolás Tagliafico van scoren af, zag Huntelaar voorlangs koppen en werd alleen door Antony gepasseerd. De Braziliaan werd vrijgespeeld door Ryan Gravenberch en kon na twee assist ook een treffer bijschrijven: 3-0.

De race was bij het ingaan van de tweede helft al gelopen. Ajax deed het rustig aan, maar kon de score niet meer opvoeren. Zetterer voorkwam treffers van Promes, Huntelaar en Martínez, terwijl Dusan Tadic te hoog mikte. Aan de andere kant moest Andre Onana nog één keer handelend optreden: de sluitpost uit Kameroen hield Kenneth Paal van de eretreffer af. Ten Hag liet nog twee debutanten opdraven: Kenneth Taylor en Victor Jensen maakten hun eerste Eredivisie-minuten. De wedstrijd leek voort te kabbelen richting het laatste fluitsignaal, maar Gravenberch zorgde in de blessuretijd toch nog voor een toegift met zijn 4-0.

Beide ploegen komen midweeks weer in actie. PEC speelt dinsdag een bekerwedstrijd tegen Excelsior, Ajax ontvangt één dag later FC Utrecht.