Ajax vraagt miljoenenbedrag voor Promes: 'Hij zal weer bij Spartak gaan spelen'

Ajax vraagt miljoenenbedrag voor Promes: 'Hij zal weer bij Spartak gaan spelen'

Gepubliceerd: dinsdag 19 januari 2021 om 14:00di 19-01-2021 om 14:00

Laatste update: dinsdag 19 januari 2021 om 14:16di 19-01-2021 om 14:16

De geruchten dat Spartak Moskou Quincy Promes terug wil halen en de Ajax-speler dat zelf ook ziet zitten, lijken steeds serieuzer te worden. De scoop kwam vorige week van Dmitry Egorov, die het nieuws namens het Russische Sport24 bracht. Hij claimt daarnaast bronnen uit de directe omgeving van Promes te hebben. VoetbalPrimeur spreekt met hem.

Promes zou op een feest in zijn loods in Abcoude een familielid in zijn knie hebben gestoken na een uit de hand gelopen ruzie. Dat gebeurde in juli, waarop Promes in december werd gearresteerd. Kort daarna werd hij in verband gebracht met een terugkeer naar Spartak. "De geruchten begonnen eigenlijk vrijwel meteen nadat hij werd gearresteerd", zegt Egorov tegen deze website. "Dat was het beginpunt. Als je clublegende in de problemen zit, is dat een goed moment om hem terug te halen naar Spartak."

Egorov vindt het logisch dat Spartak inzet op een terugkeer van Promes. "Promes is niet zomaar een speler, maar een legende. En er is veel meer risico als je een jonge speler haalt. Het is lastig om je aan te passen aan Rusland, de taal te leren en te wennen aan de kou. Maar Promes hield van het leven in Rusland. Hij had hier veel vrienden en is ver van zijn Surinaamse familie vandaan. Hij kan zich focussen op het voetbal. Het is een win-win-win-situatie voor alle partijen: voor Spartak, Ajax en Promes."

'Miljoenen fans wachten op Promes'
Promes was tussen 2014 en 2018 de grote man in Moskou. Hij maakte in totaal 59 competitiegoals en verdiende in Rusland een toptransfer naar Sevilla. Maar zijn Spaanse avontuur pakte minder goed uit en ook bij Ajax zit de klad er inmiddels behoorlijk in. Egorov snapt wel dat Promes een Russische terugkeer ziet zitten. "Hij houdt van Rusland en is hier geliefd. Honderdduizenden of misschien zelfs miljoenen fans wachten hier op hem."

"Hij was in Rusland gewoon op zijn best en liet hier zijn beste spel zien. Het team kan om hem heen gebouwd worden, hij zal de ster worden in een gigantisch land. En ik herhaal: hij is hier ver verwijderd van alle verleidingen. Dit is een geweldige kans voor hem om te resetten. Ik denk dat hij Spartak naar de Champions League kan brengen. Hij kan hier een leider worden, kampioen worden en vervolgens aanbiedingen uit topcompetities krijgen."

Egorov denkt niet dat er voor Spartak reputatieschade kleeft aan het terughalen van Promes. Hij wijst naar het aantrekken van Aleksandr Kokorin, die daadwerkelijk in de cel gezeten heeft. "Hij heeft een jaar vastgezeten, omdat hij in dronken toestand twee mensen heeft mishandeld. Eén daarvan was een Russische minister. Spartak gaf hem niet alleen een contract, maar ook nog eens een gigantisch salaris. Promes is bovendien nog niet schuldig bevonden."

'Promes wordt met een reden aangevallen'
Het gerucht gaat dat een familielid van Promes herhaaldelijk geld en juwelen van zijn moeder heeft gestolen. Dat zou de aanleiding geweest van de ruzie die in juli plaatsvond, waarbij het familielid van Promes in zijn knie zou zijn gestoken. "De directe beschuldiging kwam maanden nadat het gebeurd was", zegt Egorov. "Misschien staat hij onder druk omdat het een voetballer is? Of misschien heeft hij het echt niet gedaan, maar iemand anders? Of was het gewoon een ongeluk? Het lijkt erop dat Promes nu met een reden wordt aangevallen."

De situatie rond Promes kwam in een uitgebreid artikel van Sport24 aan bod. Opvallend genoeg citeerde Egorov een bron rond Promes die 'bekend is met het Nederlandse voetbal' ("Quincy wil heel graag terug naar Spartak. Het is aan de club"). Daarnaast suggereerde hij dat een andere betrokkene mogelijk schuldig bevonden gaat worden en Promes vrijuit gaat. Egorov wil zijn bron vanzelfsprekend niet prijsgeven. "Ik kan niet zeggen wie het is. Maar er zijn de laatste tijd wel steeds meer Nederlandse spelers en trainers in Rusland geweest", hint hij.

De vraag is wat Ajax voor Promes denkt te kunnen krijgen. "Voor zover wij begrijpen, vraagt Ajax vijftien miljoen euro", zegt Egorov. "Maar de kans bestaat dat de vraagprijs wat zakt bij een goed aanbod van Spartak. Een deel van het transferbedrag zal dan via een bonusconstructie worden uitgekeerd."

En alleen een transfer naar Spartak behoort tot de mogelijkheden voor Promes. "Promes heeft gezegd dat hij nooit voor CSKA Moskou of Zenit Sint-Petersburg zal spelen, omdat hij niet vreemd wil gaan. Spartak is de enige club in Rusland waar hij niet alleen wordt verwacht, maar uiteindelijk ook weer zal gaan spelen", sluit Egorov af.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Een vertrek van Promes is het beste voor beide partijen

Ja
92%
Nee
8%
(13984 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws