Drost mikpunt van Veronica Inside-spot na huilbui: 'We zaten als gezin heel diep'

Drost mikpunt van Veronica Inside-spot na huilbui: 'We zaten als gezin heel diep'

04-02-2021 20:30 Laatste update: 20:39
71

Henrico Drost degradeerde medio 2015 met NAC Breda uit de Eredivisie en baarde toen opzien door tijdens een interview in tranen uit te barsten. Het leverde een hoop leedvermaak op, maar achter dat interview ging heel wat leed schuil, vertelt Drost ruim vijf jaar na dato.

De met 1-2 verloren nacompetitiewedstrijd tegen Roda JC was direct zijn laatste duel voor NAC. "Als NAC erin was gebleven had ik mogen blijven, nu was er geen budget meer. Daar sta je dan als eind-twintiger met een gezin", vertelt Drost aan het Algemeen Dagblad. Een periode van grote onzekerheid volgde voor de centrale verdediger én zijn vrouw en kinderen. "Heb je al wat gevonden?, vroeg mijn vrouw geregeld, nadat de telefoon al drie weken stil was gebleven. Moeten we ons huis uit? Geloof me: dan zijn er zorgen, hoor. We hebben als gezin heel diep gezeten."

Wat voor Drost gold, gold ook voor een aantal teamgenoten bij NAC. "Ik heb voorafgaand aan die wedstrijd jongens in de kleedkamer gezien, die zó zenuwachtig waren dat ze amper durfden te voetballen. Bang voor hun toekomst wanneer het mis zou lopen, bang voor supporters die verhaal zouden komen halen."

"Ik was radeloos"
Na afloop van die bewuste wedstrijd wilde Drost dus de media te woord staan, maar werd hij overmand door emoties. René van der Gijp vermaakte zich prima met de beelden. "Ik weet nog dat bij Voetbal Inside (tegenwoordig Veronica Inside, red.) lacherig werd gedaan over mijn huiluitbarsting. En dat mag, hoor, lachen doe ik zelf ook wanneer ik naar dat soort programma's kijk. Maar de buitenwereld realiseert zich soms niet wat druk voor voetballers beteken", aldus Drost, die zelf diep in de put zat na de degradatie. "Moet je het je vrouw en kinderen aandoen om naar pakweg Kazachstan te gaan, om daar nog een jaar aan je spaarpotje te werken? Of zou stoppen beter zijn? Ik was radeloos."

De 34-jarige verdediger uit Kampen speelde later nog voor Excelsior en RKC Waalwijk, waarmee hij in 2019 naar de Eredivisie promoveerde. Afgelopen zomer beëindigde hij zijn profcarrière, inmiddels speelt hij voor de amateurs van ASWH en is hij spelersbegeleider.