'Coronaspeurhonden' bij Nederlandse voetbalstadions? 'Het is zeer intensief werk'

'Coronaspeurhonden' bij Nederlandse voetbalstadions? 'Het is zeer intensief werk'

16-02-2021 07:00
60

Hoe kunnen we weer met z'n allen naar het voetbalstadion, ook in coronatijd? In de Verenigde Staten hebben ze inmiddels een proef uitgerold, waarbij speurhonden de personen die besmet zijn met het coronavirus ertussenuit pikken voordat ze het stadion betreden. Zover lijkt het in Nederland echter niet te gaan komen.

In België kijkt men wél met veel interesse naar de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar de speciaal getrainde honden worden ingezet bij thuiswedstrijden van NBA-team Miami Heat. De Mechelse herders lopen langs een rij supporters, die opgesteld staan voor het stadion. Negeert de hond een bezoeker, dan mag deze het stadion in. Blijft de hond zitten voor een fan, dan is dat een teken dat die besmet zou zijn met het coronavirus.

"Wij bekijken alle soorten tests die een beperkt aantal fans in veilige omstandigheden op de tribunes kunnen krijgen. Dus ook deze techniek is een optie", laat Stijn Van Bever, woordvoerder van de Jupiler Pro League, weten aan Het Nieuwsblad. "De NBA is toch een hyperprofessionele omgeving en we gaan zeker de resultaten opvolgen."

Waar men in België de resultaten van de proeven in de Verenigde Staten afwacht – er wordt verwacht niet eerder dan volgend seizoen gebruik te kunnen maken van de honden – reageert de KNVB wat afwachtender. "Wij zijn hiermee niet bekend", laat een woordvoerder van de voetbalbond weten in een reactie aan VoetbalPrimeur.

De KNVB wil niet speculeren op zaken waarmee het niet bekend is, maar hoopt zo snel mogelijk publiek toe te kunnen laten in de stadions. "We zijn met de overheid in gesprek, waarbij het bezoeken van stadions de goede kant is opgeschoven in de corona-routekaart van de overheid. Maar we zijn uiteraard afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus, versoepelingen zijn pas mogelijk als het aantal besmettingen verder afneemt. Het is zeker van belang dat er dit seizoen nog supporters in de stadions mogen."

De Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) laat in een korte reactie weten deze discipline – het speuren naar mensen met het coronavirus – (nog) niet aan te bieden. "Het gebruik van honden om te detecteren is een goede optie, maar nooit waterdicht. Buiten dat om kun je ook niet verwachten dat een hond een uur lang achtereenvolgend gaat detecteren. Het is zeer intensief werk", vertelt een woordvoerder van de KNPV.

Brenda Bouman, eigenaresse van Speurhonden Training Center uit Amersfoort, denkt dat een dergelijke proef niet haalbaar is. Het ethische aspect speelt daarbij een belangrijke rol: een hond kan zelf ook besmet raken. "Het is natuurlijk zo dat een hond die in de buurt komt van een besmette persoon het virus zelf ook op kan lopen", geeft Bouman aan. "Daarnaast heeft het voor de politie nu waarschijnlijk geen prioriteit om die honden op die manier op te leiden."

Wel geeft Bouman aan dat het voor detectiehonden mogelijk is om redelijk snel getraind te worden om het coronavirus te herkennen. "Dat verschilt natuurlijk per hond en is afhankelijk van de juiste training." Dit lijkt in de nabije toekomst echter niet te gaan gebeuren in het Nederlandse voetbal: de KNVB heeft vooralsnog geen plannen om honden in te zetten bij de wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)