Neymar kraakt Kuipers, Franse en Spaanse media zien incidenten: 'Wat een grap'

17-02-2021 10:20 Laatste update: 10:31
56

Björn Kuipers floot dinsdagavond dé kraker in de achtste finales van de Champions League: FC Barcelona - Paris Saint-Germain. De arbiter uit Oldenzaal haalt in de Franse en Spaanse pers een ruime voldoende, maar een aantal beslissingen zorgt voor discussie.

Vier jaar na de befaamde Remontada en de hoofdrol voor de Duitse scheidsrechter Deniz Aytekin, die sindsdien geen Europese wedstrijd meer floot, haalde de UEFA 'de zware artillerie van stal', schrijft Le Quotidien du Sport. Kuipers floot een sterke wedstrijd. Toch gaat het na afloop in het buitenland over drie incidenten: de penalty van Barça, het geluk van Idrissa Gueye én de niet gegeven strafschop na een charge op uitblinker Kylian Mbappé.

Niemand minder dan Neymar opende in de eerste helft van Barça - PSG de aanval op Kuipers. De Braziliaan zag voor de televisie hoe de scheidsrechter naar de stip wees na een struikelpartij van Frenkie de Jong. 'Wat een grap deze strafschop!', tweette Neymar. Later verwijderde hij het bericht, waarschijnlijk om een berisping van de UEFA te vermijden.

Neymar en Kuipers hebben een geschiedenis. Op het WK in Rusland floot Kuipers de groepswedstrijd tussen Brazilië en Costa Rica. De scheidsrechter botste meerdere keren opzichtig met Neymar, die vaak op de grond lag en smeekte om vrije trappen en penalty's. Enkele maanden later, na een Champions League-wedstrijd tussen Napoli en PSG werd Kuipers door Neymar beticht van 'respectloos gedrag'. "Wij worden nooit meer vrienden", concludeerde Kuipers een jaar geleden in een uitzending van Op1.

Bruno Derrien, een voormalige scheidsrechter uit Frankrijk, schaarde zich dinsdagavond in het kamp van Kuipers. "We zien dat de Barcelona-speler (De Jong, red.) zijn rechtervoet optilt en wordt geraakt door de knie van de Parijzenaar (Layvin Kurzawa, red.)", aldus Derrien bij Le Parisien. "Het is een overtreding. De speler van PSG doet het onopzettelijk, maar er is contact en dan staat er een straf op."

De Catalaanse kranten Mundo Deportivo en La Vanguardia beklagen zich na de 1-4 nederlaag van Barça over het feit dat Gueye geen rode kaart kreeg van Kuipers. 'Kuipers vergeeft, Pochettino grijpt in', kopt MD, dat wijst op drie overtredingen van Gueye in de eerste helft. In de negentiende minuut kreeg de PSG-middenvelder een gele kaart voor een overtreding op Pedri. 'Later beging hij nog twee kaartwaardige fouten', klinkt het. 'Gueye speelde met vuur en Kuipers had redenen om hem weg te sturen.'

La Vanguardia schrijft: 'Alleen de welwillendheid van Kuipers voorkwam dat Gueye nog voor rust de kleedkamer moest opzoeken. Pochettino nam vervolgens wél een beslissing: hij liet Ander Herrera warmlopen in de rust en voordat de wedstrijd werd hervat, viel de Spaanse middenvelder in voor Gueye. De trainer van PSG begreep als geen ander het risico dat zijn ploeg liep en zag het beter dan Kuipers.'

Het Franse RMC Sport constateert tot slot een incident in de 78ste minuut, waarbij hattrick-held Mbappé onder de voet werd gelopen door Antoine Griezmann. 'Er was contact', concludeert RMC na bestudering van de beelden, 'maar Kuipers floot niet en ook de VAR weigerde in te grijpen. Het was een actie die vergelijkbaar was met de overtreding van Kurzawa op De Jong, die wél een strafschop opleverde.'