De Boer legt Oranje-keuzes stuk voor stuk uit: 'Hij is sneller en gereserveerder'

De Boer legt Oranje-keuzes stuk voor stuk uit: 'Hij is sneller en gereserveerder'

24-03-2021 17:47
31

Frank de Boer heeft kort voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije de keuze voor Kenny Tete uitgelegd. De rechtsback van Fulham krijgt de voorkeur boven PSV-captain Denzel Dumfries en speelt zijn eerste interland in twee jaar.

De Boer heeft naar eigen zeggen niet getwijfeld over de basisplek van Marten de Roon, maar moest langer nadenken over de keuze tussen Tete en Dumfries. "Ik heb ook gekeken naar de combinatie met Steven Berghuis (rechtsbuiten tegen Turkije, red.). Die wil graag de bal in de voeten hebben en dan doorbewegen", zegt de bondscoach bij de NOS. "Meestal staat Dumfries al wat hoger."

Tete heeft meer 'verdedigende zekerheid en snelheid', vervolgt De Boer. "Denzel is natuurlijk ook snel, maar Kenny is iets gereserveerder en wil er niet continu overheen denderen. In mijn ogen is dit de beste keuze." Aan de andere kant kiest De Boer met Owen Wijndal wel voor zijn meest 'aanvallende' linksback. "Donyell Malen komt aan die kant meer naar binnen dan Berghuis."

De Boer wil domineren tegen Turkije, zegt hij. Dat het Nederlands elftal meteen een enorme slag kan slaan op weg naar het WK van 2022, weten de spelers ook. "Dat heb ik ze wel ingepeperd", lacht de bondscoach ontspannen.

Over het verdedigende blok Daley Blind-Matthijs de Ligt maakt hij zich geen zorgen. "Het is een beetje als De Boer en Stam, hè. Blind heeft vaker tegen snelle tegenstanders gespeeld, zelfs tegen Mbappé. Dus ik ben er niet bang voor. Alleen als wij niet goed zijn aan de bal en hij in grote ruimtes komt, ja, is hij een beetje kwetsbaar. Maar dan hebben wij het daarvoor al niet goed gedaan."