Conclusies: tactiek De Boer rammelt, Oranje mist Van Dijk, Weghorst en de VAR

Conclusies: tactiek De Boer rammelt, Oranje mist Van Dijk, Weghorst en de VAR

24-03-2021 20:30
78

Het Nederlands elftal kent een rampzalige start van de WK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Frank de Boer verloor met liefst 4-2 bij Turkije, waar Burak Yilmaz de gevierde man was. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Boycot Qatar
Voor de wedstrijd tegen Turkije ging het weinig over de tegenstander en veel over de omstandigheden in Qatar. Tijdens en na het dramatische duel in Istanbul waren de grappen over een boycot van het WK niet ver weg. Oranje moet zich éérst plaatsen, daarna kan het pas gaan nadenken over eventuele statements tijdens het eindtoernooi.

De Boer moet terug naar de tekentafel
Het Nederlands elftal speelde nauwelijks iets klaar tegen de goed georganiseerde Turken. De defensieve organisatie was vooral in de omschakeling schrikbarend, het druk zetten gebeurde chaotisch en Oranje had niet de wapens om tot veel mogelijkheden te komen. Onder meer over zijn aanval zal De Boer nog eens goed moeten nadenken, want het trio Memphis, Malen, Berghuis liet te veel steken vallen.

Waar is Weghorst?
Over aanvallers gesproken. De roep om Wout Weghorst zal er niet minder om worden na deze horroravond. Dat Luuk de Jong betrokken was bij de 3-2 doet daar weinig aan af. Een vechter als Weghorst hadden Oranje en De Boer goed kunnen gebruiken vanavond.

Waar is de VAR?
Vaak vervloekt, maar vooral Matthijs de Ligt had de VAR er maar wat graag bij gehad. De centrale verdediger dacht op slag van rust de aansluitingstreffer binnen te koppen, maar scheidsrechter Michael Oliver was niet onder de indruk van zijn geschreeuw. Nog geen halve minuut voor de eerste Turkse goal dacht heel Oranje aanspraak te maken op een penalty vanwege hands, maar ook toen was Oliver al niet onder de indruk.

Van Dijk en Klaassen vs. Wijnaldum
Het Nederlands elftal mist zijn aanvoerder Virgil van Dijk, zo werd in Istanbul pijnlijk duidelijk. Niet alleen om zijn kwaliteiten centraal achterin, maar ook zijn leiderschap is keihard nodig. Georginio Wijnaldum bleek niet de aanvoerder die de kar trekt als het niet loopt. Davy Klaassen toonde wel die verbetenheid en speelde op die positie een stuk meer klaar.

Gedachten dwalen af naar 2015
Ook de laatste keer dat Oranje de Turken trof ging het helemaal mis. Op 6 september 2015, gedurende zeer magere jaren, ging het zielloze Nederland met 3-0 onderuit. Natuurlijk de situatie is nu heel anders, maar een fijne start van de WK-kwalificatie is het niet…

Oranje direct in de achtervolging
En natuurlijk er is nu nog helemaal niets verloren, maar de manschappen van De Boer moeten wel direct in de achtervolging. Zaterdag wacht een thuiswedstrijd tegen Letland, waarna op dinsdag 30 maart nog een bezoek aan Gibraltar wacht. Die duels moeten zes punten opleveren.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)